Macaristan Ve Lüksemburg Arasında Sığınmacı Gerginliği

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto: 'Macaristan tel örgüye, sınır korumasına Macarların vergisinden 270 milyar forint harcadı. Brüksel bu harcamaya bir forint bile yardım etmedi'

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un, Macaristan ve Polonya'nın mülteci politikasını eleştirmesine tepki gösterdi.

Asselborn'un bir Alman gazetesine yaptığı açıklamada, Macaristan ve Polonya'nın mülteci politikasına ilişkin "Avrupa Birliği'nin (AB) mülteci siyaseti büyük bir fiyaskoyla karşı karşıya. AB mahkemesi eylül ayında, üye ülkelerin mülteci kabul etme zorunluluğu olduğunu açıklamasına rağmen Polonya ve Macaristan bu konuda kayıtsız kalıyor.'' değerlendirmesinde bulunmasına Szijarto tepki gösterdi.

Szijjarto, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, Macaristan ve Lüksemburg hükümetlerinin sığınmacı krizine bakışlarında büyük ve çözülemeyecek farklılıkların bulunduğunu söyledi.

Macar hükümetinin göçü durdurmak, Lüksemburg Dışişleri Bakanı'nın ise göçü organize etmek istediğini ifade eden Szijjarto, ''Macaristan tel örgüye, sınır korumasına Macarların vergisinden 270 milyar forint harcadı. Brüksel bu harcamaya bir forint bile yardım etmedi.'' diye konuştu.

Asselborn daha önce de yaptığı açıklamalarda Macaristan’da sığınmacılara "neredeyse hayvan gibi davranıldığını", AB’nin temel değerlerinin Macaristan tarafından ağır bir şekilde ihlalinin kabul edilmemesi gerektiğini belirtmiş, "Macaristan gibi her kim savaş mağduru sığınmacılara karşı duvar örerse ya da basın ve adalet özgürlüğünü ihlal ederse AB’den dışlanmalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA