Isparta'daki FETÖ/PDY Davası

FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan ve aralarında eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile bazı eski rektör yardımcılarının da bulunduğu 48'i tutuklu 129 sanığın yargılanmasına devam edildi

Isparta'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik davada, eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile bazı eski rektör yardımcılarının da aralarında bulunduğu 48'i tutuklu 129 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle adliyenin konferans salonunda yapıldı.

Duruşmada, eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, eski Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Tuğrul Sezer, iş adamları Bedri Ayhan ve Ali İhsan Altınok'un da aralarında bulunduğu tutuklu sanıklarla tutuksuz yargılanan bazı sanıklar hazır bulundu.

İzmir'e nakledilen örgütün sözde "Isparta bölge imamı" olduğu iddia edilen Osman Demirhan ile "üniversite imamı" olduğu ileri sürülen Cabir Doğan, eski Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Halil Karakoç ve eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı tarafından, mahkemeye gönderilen "ByLock" raporlarının okunmasıyla başlayan duruşmada, sanıklar raporlara karşı savunma yaptı.

Rapora göre "Han32" kullanıcı adıyla ByLock'a giriş yaptığı belirlenen sanık Osman Demirhan savunmasında, raporu ayrıntılı şekilde inceleyemediğini iddia etti, kendisine ByLock üzerinden mesaj gönderen bazı kişileri hatırlayamadığını öne sürdü.

- "Hasan Sabbah'tan sonra en büyük ikinci ihaneti yaptı"

Bir sanığın terör örgütü üyesi olmadığını ve bu yaşına kadar devletine ve milletine karşı kanun dışı suç işlemediğini iddia etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Yazıcı, "Terör örgütü üyesi olmak PKK ve DHKP-C gibi silah sıkmak değildir." dedi.

Yazıcı, "Bunlar devlete karşı Hasan Sabbah'tan sonra en büyük ikinci ihaneti yaptı. 'Devletin kılcal damarlarına kadar gireceksiniz.' diyorlar. Adamlar 'Her yere sızın.' diyor. Sen terör faaliyetinde bulunmadım diyorsun. 15 Temmuz'da şiddeti de yaptılar. Meclisi bombaladılar. Bunları düşünerek savunmanızı yapın." uyarısında bulundu.

Diğer sanıklar da haklarındaki ByLock raporlarını kabul etmedi.

Mahkeme Başkanı Yazıcı, sanık beyanlarının ardından ByLock raporlarında örgütü övücü, hükümeti eleştiren ve "şirk koşan" yazışmaların bulunduğunu ifade etti.

Mahkemeye gönderilen bazı tanık beyanların okunmasıyla devam eden duruşmada, sanıklar bu sefer tanık beyanlarına karşı savunma yaptı.

Bir tanığın eski Isparta Valisi Oğuz ile eski SDÜ Rektörü İbicioğlu'nun birlikte FETÖ'yle irtibatı bulunan bir dernekte konuşma yaptığı beyanına karşı Oğuz, valiliği döneminde birçok yerde konuşmacı olarak yer aldığını ve bu konuşmalarda il valisi nasıl konuşursa o şekilde konuşma yaptığını öne sürdü.

Diğer sanıklar da tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, haklarındaki beyanları reddetti.

Verilen aranın ardından duruşmada esasa ilişkin savunmalara geçildi.

Mahkeme Başkanı Yazıcı, savunmalarını uzatan ve ilgisiz konular üzerine savunma yapan sanıklara uyarıda bulunarak, "Bu celse kararı vereceğiz. Geçin bunları. Davaya ilişkin savunmanızı yapın. Bunlar konuşuldu. Yeterli süre verdik. Tekrara düşüyorsunuz." dedi.

Daha sonra bazı sanıklar esasa ilişkin savunmalarını yaptı.

Mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.
Kaynak: AA