Havza'da Kış Lastiği Uyarısı

Havza Emniyet Müdürlüğü sürücüleri araçlarına kış lastiği taktırmaları konusunda uyardı.

İlçe Emniyet Müdür Vekili İsmail Kahyaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kış lastiği kullanmayanlar hakkında Karayolları Trafik Kanunu gereğince 625 lira idari para cezası uygulanacağını hatırlattı.

Ticari amaçlı yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlar için 1 Aralık - 1 Mart tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getirildiğini vurgulayan Kahyaoğlu, şöyle devam etti:

"Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerini, kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunluluğu var. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer. Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

Seyir esnasında herhangi bir sebeple değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastikler de kış lastiği olmak zorundadır. Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti bulunması gereklidir. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, lastik diş derinliğinin ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur."

Kahyaoğlu, alınan önlemlerin halkın güvenliği için olduğunu belirterek, denetimlerin başladığını kaydetti.

Özel bir lastik firmasının yetkili servisi Evren Ön, bazı sürücülerin daha ekonomik olacağı düşüncesiyle sadece iki lastiği kış lastiği olarak değiştirdiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu çok yanlış bir uygulama. Dört lastiğin farklı olduğu durumlarda aracın ön ve arka lastikleri arasındaki sürüş özellikleri farklılaşmaktadır. Ani fren yapma, viraj alma gibi manevralarda aracın kontrolü zorlaşır. Onun için araçtaki 4 lastiğin tamamı kış lastiği olmalı. Hatta kışın değiştirilecek yedek lastiğin bile kış lastiği olması zorunludur."

Kaynak: AA