Fransa-Türkiye İnovasyon Günleri

Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Fries:''Türkiye ve Fransa akıllı şehirler konusunda güçlerini birleştirerek ve kaynaklarını ortak kullanarak sürdürülebilir ve dahiliyetçi kentler kuruyor'' İTÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca:''Büyükelçi Fries'in girişimiyle Fransa inşaat ve mimarlık okulu ile 4+1 şeklinde çift diploma çalışması yaptık. Öğrencilerimiz, 4 yıl burada lisans, 1 yıl Fransa'da master yapmış olacaklar ya da tam tersi'

İSTANBUL-- Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries, ''Türkiye ve Fransa akıllı şehirler konusunda güçlerini birleştirerek ve kaynaklarını ortak kullanarak sürdürülebilir ve dahiliyetçi kentler kuruyor.'' dedi.

Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nce (İTÜ) düzenlenen "Türk-Fransız İnovasyon Günleri"nin açılış töreni, İTU ARI Teknokent'te gerçekleştirildi.

Törende konuşan Fries, iki ülkenin, dijital kentler kurma ve diğer alanlarda ortak projelere imza atarak kentleşme sorununu çözmeye çalıştığını belirtti.

İnovasyon çağında yaşanılabilir, kullanılabilir kentlerin zorunlu olduğunu bildiren Fries, ''Türkiye ve Fransa akıllı şehirler konusunda güçlerini birleştirerek ve kaynaklarını ortak kullanarak sürdürülebilir ve dahiliyetçi kentler kuruyor.'' diye konuştu.

İki ülkenin yeni yöntemlerle ve doğal kaynaklarını kullanarak daha iyi yönetilebilir bir kentleşme sağlaması gerektiğini vurgulayan Fries, ''Dijital şehirlere ihtiyacımız var. Kendimize, ülkemize daha yaşanabilir, kullanılabilir şehirler kurmak zorundayız. Bu şehirleri güvenilir kılmaya çalışacağız. Böylece geleceğin şehirlerine vatandaşlarımızı hazırlamış olacağız.'' ifadelerini kullandı.

Fries, Türkiye ve Fransa'nın 2015 yılında ortak üniversiteler aracılığıyla iş birliği ve çalışma kararı aldığını hatırlatarak, bu yıldan itibaren ortak çalışmaların daha da hızlanarak devam edeceğini söyledi. Çalışmaların şu anda teknolojik inovasyon aşamasında olduğunu kaydeden Fries, inovasyon konusunda hızlı gelişmeler göz önüne alındığında bazı alanlarda geç kalındığını ve bu açığın hemen kapatılması gerektiğini dile getirdi.

İlişkilerin ve ekonomik aktivitelerin gelişen teknolojiye göre düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Fries, "Geçmişe oranla çok daha çok çalışmamız lazım. İki ülke bu yeni paradigmanın çok somut bir şekilde farkında. Akademisyenler, belediyeler, bakanlıklar, birlikte çalışmak ve projeler yaratmak zorunda." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ve Fransa'nın Avrupa Birliği (AB) projeleri kapsamındaki programlardan yararlandığını anlatan Fries, son 5 yılda çok sayıda ikili ortak projenin hayata geçirildiğini aktardı.

İki ülkenin 500 den daha fazla araştırma projesini ortak yürüttüğünü dile getiren Fries, "500 araştırma projesi, 3 bin 600 bilimsel çalışma yayınlandı. Tüm bunlar iki ülke arasındaki iş birliğinde çok büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor.'' dedi.

Büyükelçi Fries, Türkiye Fransa arasında hayata geçirilen, geçirilmesi planlanan bazı projelerden örnekler paylaşarak, şöyle devam etti:

''Akıllı şehirlerle alakalı bazı örnekler vermek gerekirse, özellikle enerji alanında Fransız Enerji Komisyonu, Hacettepe Üniversitesi ile çalışıyor. Burada yeni bilimsel yaklaşımlar yaratılıyor. Geçen yıllarda Fransız-Türk şirketi çok başarılı proje bir gerçekleştirdi. Fransa Kalkınma Ajansı da sürdürülebilir enerji konusunda fon sağlıyor belediyelere ve şirketlere. Yine son 10 yıl içinde 230 proje desteklendi. Akıllı şebeke uygulamasından Fransız uzmanlar da faydalanacaktır. Çevre açısından baktığımızda Türkiye Fransa arasında yine iş birliği başlatılıyor. Hava kirliliği ile ilgili yeni teknolojiler, yine araştırma ekipleri tarafından araştırılıyor. Sabancı Üniversitesi ile çalışıyorlar. Ayrıca inşaat sektörü için daha az kirlilik yaratan çimento üzerine çalışmalar da yapılıyor.''

Ulaşım konusunda Türkiye ve Fransa'nın uzun yıllara dayanan bir ilişkisi olduğunu belirten Fries, Türkiye ve Fransa'nın hızlı tren ile ilgili çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

Fransa Kalkınma Ajansı'nın İstanbul metrosuna fon sağladığını açıklayan Fries, ''İstanbul metrosu gibi İzmir'deki tramvay çalışması da ayrıca destekleniyor. Otomotiv sektörü de elektrikli arabalar konusunda projeler üretiyor.'' diye konuştu.

Fries, Fransa Büyükelçiliği ve İTU'nun inovasyon konusunda yapılacak araştırmaları, çalışmaları finanse etmek için ortak bir projeye imza attığını söyledi.

Türk akademisyenleri öğrencileri ve genç girişimcileri Fransa'ya çalışma yapmak için davet eden Fries, şunları kaydetti:

''Umuyorum ki bütün araştırmacılarımız için çok faydalı olacak. Ayrıca araştırmacılarımızı teşvik edecek başka fonlar da vardır. Türk araştırmacılarını da Fransa'ya davet ediyorum. Onlar da çalışmalarını getirip sunsunlar hem şirketlere hem üniversitelere. Özellikle üniversite ve endüstrinin ortak çalıştığı doktora programları bizim için çok verimli oluyor. Türk akademisyen ve öğrencilerini Fransa'ya davet etmek istiyorum. Ayrıca genç jenerasyonun da bu çalışmalara dahil olmasını istiyorum çünkü genç girişimcilere ihtiyacımız var onları da Fransa'ya davet ediyorum.''

-''Her konuda Fransa ile ortak iş birlikleri geliştiriyoruz''

Törenin açılışı öncesinde AA muhabirine açıklama yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca, Fransa Büyükelçiliği ortaklığı ile gerçekleştirilen ''İnovasyon Günleri'' projesinin, 3 yıldan beri devam ettiğini belirterek, her yıl farklı bir konuyu ele aldıklarını söyledi.

Akıllı şehirler üzerine gerçekleştirilen bu yılki çalışmada, gerek Türkiye'nin gerek Fransa'nın kendi deneyimlerini, bilgi birikimlerini ortaya koyduğunu anlatan Karaca, iki ülkenin bir araya gelerek hangi alanlarda iş birliği yapılacağı konusunda çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Türkiye de dahil dünyada insanların yaklaşık yüzde 80'inin şehirlerde yaşadığını ve sayının giderek arttığını vurgulayan Karaca, "Şehirde yaşayan insanların sayısı arttıkça buna paralel olarak iklim değişikliği ve benzer sorunlar başlıyor. Tüm bu konularda Fransa ile ortak iş birlikleri geliştirmeye çalışıyoruz. Bu iş birlikleri doğrultusunda ne gibi reaksiyonlar verebiliriz. Ortak deneyimlerimizi nasıl paylaşabiliriz bu konularda çalışmalar yapıyoruz.'' dedi.

Fransa ve Türkiye inovasyon ortaklığının en somut projelerinin, Eskişehir ve Çanakkale'de uygulandığı belirten Karaca, çalışmaları belediyelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Afet yönetiminden, iklim değişikliğine kadar birçok alanda çalışma yaptıklarını ifade eden Karaca ''Her tür probleme adapte olmalarını sağlamaya çalıştık. Amacımız insanların hayatını kolaylaştırmak.'' diye konuştu.

Farklı projeler ortaya koyma konusunda Türkiye'den birçok akademisyen ve öğrencinin Fransa'ya gittiğini, çalışmalarını burada sürdürdüğünü kaydeden Karaca, ''Büyükelçi Fries'in girişimi ile Fransa inşaat ve mimarlık okulunun 4+1 şeklinde çift diploma çalışması yaptık. Dört yıl burada lisans, 1 yıl Fransa'da master yapmış olacaklar ya da tam tersi." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA