FETÖ/PDY'nin 'Esnaf Ve İş Adamları' Davası

Kırklareli'de, örgütün 'esnaf ve iş adamı' yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 49 sanığın yargılanmasına başlandı.

Kırklareli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, aralarında esnaf ve iş adamlarının yer aldığı 1'i firari, 30'u tutuklu 49 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.

Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Halk Eğitim Merkezi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, sözde il imamı, il ağabeyi ve ablaların da aralarında bulunduğu 30 tutuklu sanık katıldı.

Sanıklardan 4'ünün Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandığı duruşmada, 14 tutuksuz sanık da hazır bulundu.

Sanıkların kimlik tespitinin yapıldığı duruşmada, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 836 sayfalık iddianamenin özeti okundu.

Duruşma, sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

Bu arada, tutuklu sanıklar, ceza infaz kurumu ring araçlarıyla yoğun güvenlik önlemleri altında duruşmaya getirilirken, sanık Hüseyin Hersek'in araçtan değnek ve jandarma ekiplerinin yardımıyla indirildiği görüldü.

Yine ring aracından indirilerek diğer sanıklardan ayrı bir odaya götürülen sanıklardan Abdulkadir Turan ise en son salona getirildi.

Sanık yakınları da duruşma salonuna girerken, girişte oluşturulan polis kontrol noktasından geçirilerek içeri alındı.

- İddianameden

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 836 sayfalık iddianamede, sanıkların "silahlı terör örgütü yöneticisi ve üyesi olmak" suçlarından 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 1965'te Kırklareli'de vaizlik yaptığı dönemde kaldığı, örgüt tarafından "bülbül yuvası" diye tabir edilen ev ile örgütün öğrenci yurtları ve dershanelerine ilişkin bilgiler yer alıyor.

Farklı şehirlerden kente gelen örgütle bağlantılı kişilere "bülbül yuvası" olarak adlandırılan ev gezdirilerek örgüt adına para toplandığı ifade edilen iddianamede, ev ve yurdun tutuklu sanık emlakçı H.O'nun sorumluluğunda olduğu kaydediliyor.

İddianamede, örgüte ait öğrenci yurtları, dershaneler ve evlerde gerçekleştirilen "sohbet toplantıları"nda il imamı Ş.B. tarafından örgüt elebaşı Gülen'in vaazlarının bulunduğu videoların izletildiği, hükümet aleyhine bedduaların yapıldığı, "hayır işleri" adı altında "sohbet ve toplantı"lara katılan örgüt üyelerinden himmet ve yardım toplandığı belirtiliyor.

İl imamı tarafından örgüte üye kazandırılması, örgütün daha çok güçlendirilmesi için örgüt yöneticilerine baskı yapıldığı bilgilerine de yer verilen iddianamede, sanıkların örgütün "sohbet ve toplantıları"na katıldıkları, örgüte maddi destek sağladıkları, örgütün kurum ve kuruluşları ile bağlı dernek ve sendikalarında çalıştıkları, bazılarının gizli haberleşme programı "ByLock" programını kullandıkları anlatılıyor.
Kaynak: AA