'Balyoz'da Kumpas' Davası

Beraat kararıyla sonuçlanan 'Balyoz Planı' davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin, tutuklu sanık Mehmet Baransu, tutuksuz sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur ile firari sanık Tuncay Opçin'in yargılanmasına devam edildi.

Beraat kararıyla sonuçlanan "Balyoz Planı" davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin tutuklu sanık Mehmet Baransu, tutuksuz sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur ile firari sanık Tuncay Opçin'in yargılandığı davada, Baransu'ya savunmasını hazırlaması için gelecek celseye kadar süre verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki beşinci duruşmaya, tutuklu sanık Mehmet Baransu ile tarafların avukatları katıldı.

Tutuksuz yargılanan Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'u ise avukatları temsil etti.

Sanık Baransu'nun avukatlığını yapan Ahmet Emre Bayrak'ın mahkemeye dilekçe göndererek, vekillikten istifa ettiği tutanağa geçirildi.

Duruşmada söz alan Baransu, bugün cezaevinden çıkarken savunma yapacağı evraklara el konulduğunu belirterek, savunma yapmadı.

Müdahiller vekili avukat Hüseyin Ersöz de mahkemeye dilekçe sunduğunu ifade ederek, Mehmet Baransu'nun "ByLock" kayıtlarının içeriğinin emniyetten getirilmesini istedi. Ersöz, firari sanık Tuncay Opçin'in eşinin üzerine kayıtlı hattan "ByLock" yazışmalarının tespit edildiğini ve bu görüşmede, "Balyoz'u, Erdoğan'a yıktık" şeklinde yazışmaların bulunduğunu söyledi.

Ersöz, bu nedenle tüm sanıkların "ByLock" içerik kayıtlarının getirilmesini, sanıkların eşleri yönünden de "ByLock" incelemesi yapılmasını talep etti.

Cumhuriyet savcısı da avukat Hüseyin Ersöz'ün bu talebinin kabul edilmesine karar verilmesini, Baransu'nun savunma yapmak için ek süre verilmesi talebinin ise davayı uzatma amacı taşıdığı gerekçesiyle reddedilmesini istedi.

Mahkeme heyeti de tutukluluk halinin devamına karar verdiği Baransu'nun savunmasını yapması için gelecek celseye kadar süre verilmesine hükmederek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Yargılananların beraatiyle sonuçlanan "Balyoz Planı" davası sanıklarına ''kumpas'' kurulduğu iddiasına ilişkin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, "Balyoz" soruşturmasına gerekçe gösterilen belgelerin yayımlandığı dönemin Taraf gazetesi sorumluları ile gazeteciler, sanık olarak yer alıyor.

İddianamede, "Balyoz Planı" davasında bir süre tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Albay Nedim Ulusan ile emekli albaylar Ahmet Zeki Üçok ve Hakan Büyük müşteki, Genelkurmay Başkanlığı da müşteki kurum olarak geçiyor.

Soruşturma konusu gizli belgelerin, çok iyi korunan 1. Ordu Karargahı kozmik odasından, örgütün TSK'da bulunan üyeleri tarafından, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Tuncay Opçin'e verildiği belirtilen iddianamede, Tuncay Opçin ve Mehmet Baransu'nun gizli görüştükleri, Taraf gazetesine teslim edilen DVD ve CD'lerin, Opçin tarafından Baransu'ya getirildiği kaydediliyor.

- ''FETÖ/PDY'nin amacının gerçekleştirilmesine yönelik"

İddianamede, Opçin ve Baransu'nun, TSK'da bulunan örgüt üyesi marifetiyle 1. Ordu Karargahı'nda bulunan "çok gizli" ibareli, yüksek korunmaya tabi belgeleri ele geçirip örgütün amacı doğrultusunda kullanmaya çalıştıkları, bu amaçla Baransu'nun çalıştığı gazeteyi kullanarak faaliyetlerini yürüttüğü, devletin güvenliğine ilişkin "çok gizli" içerikli bilgilere vakıf olduğu ve hatta belgelerin orijinallerini imha ettiği anlatılarak, bu sanıkların belgeleri Ahmet Altan, Yasemin Çongar, ve Yıldıray Oğur aracılığıyla Taraf gazetesinde yayımlanmasını sağladığı aktarılıyor.

Sanıkların Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) amacı doğrultusunda basında yapılandıkları dile getirilen iddianamede, Altan, Çongar ve Oğur'un, FETÖ/PDY üyesi olmamakla birlikte Opçin ve Baransu'nun teşvik ve yönlendirmeleriyle eylemlere katıldıkları, eylemlerin devlet kurumlarında yapılanan bu örgütün amacının gerçekleştirilmesine yönelik olduğu vurgulanıyor.

İddianamede, Baransu ile Opçin'in, "silahlı örgüt kurmak, yönetmek, zincirleme şekilde devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma, zincirleme şekilde devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak" suçlarından, 35 yıldan 75 yıla kadar hapisle cezalandırılması, dönemin Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar ve köşe yazarı Yıldıray Oğur’un da "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma, zincirleme şekilde devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak" suçlarından, 20 yıldan 52 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Kaynak: AA