Ballıca Mağarası'na Ulaşım Artık Daha Kolay

Her yıl yaklaşık 110 bin turistin ziyaret ettiği, Tokat'ın Pazar ilçesindeki Ballıca Mağarası'na daha kolay ulaşım için ahşap yol yapıldı DKMP Genel Müdürü Taş: 'Bu alternatif yol tamamlanmadan önce ziyaretçilerin 50 metre yüksekliğe yaklaşık 101 merdiven basamağı ile ulaşabildiği Ballıca Mağarası'na ulaşım, şimdi çok daha kolay hale geldi' 'Özellikle yaşlı, hasta, engelli ve çocuklu kişilerin daha rahat ulaşmasını sağlamak üzere yapılan bu yolun sonu, yeryüzünün en nadide güzelliklerinden birine açılıyor'.

ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Her yıl yaklaşık 110 bin turistin ziyaret ettiği, Tokat'ın Pazar ilçesinde bulunan doğa harikası Ballıca Mağarası'na daha rahat erişim için ahşap yol yapıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Nurettin Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ballıca Mağarası ve etrafının 23 Mart 2007'de koruma altına alınarak Tabiat Parkı ilan edildiğini anımsattı.

Turistik amaçlı dinlenme ve gezi özelliği taşıyan mağaranın, 2'nci derece doğal sit alanı olduğunu belirten Taş, "Tüm güzergahı boyunca çok miktarda ve iyi gelişmiş örnekleriyle gözlenen oluşumlar ve özellikle özgün soğan sarkıtlar nedeniyle, Türkiye'deki jeomorfolojik açıdan en zengin mağaralardan birisidir. Uluslararası öneme sahiptir." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, haziran ayında Tokat'a yaptığı ziyaret sırasında Ballıca Mağarası'na yaşlı ve engelli bireylerin kullanımı için uygun alternatif yol yapılması talimatı verdiğini aktaran Taş, yılda ortalama 110 bin yerli ve yabancı turisti ağırlayan mağaraya alternatif ulaşım imkanı sunan ahşap yolun tamamlandığını kaydetti.

Taş, "Bu alternatif yol tamamlanmadan önce ziyaretçilerin 50 metre yüksekliğe yaklaşık 101 merdiven basamağı ile ulaşabildiği Ballıca Mağarası'na ulaşım şimdi çok daha kolay hale geldi. Alana yapılan bu alternatif yol, 100 metre mesafede ve eğimi oldukça az. Özellikle yaşlı, hasta, engelli ve çocuklu kişilerin daha rahat ulaşmasını sağlamak üzere yapılan bu yolun sonu yeryüzünün en nadide güzelliklerinden birine açılıyor. Mağara oluşumlarındaki zenginliği sarkıt, dikit ve soğan sarkıtları ile sahip olduğu tabii güzelliği, oluşumların halen devam ediyor olmasıyla ziyaretçilerine farklı bir güzellik sunuyor ve Ballıca Mağarası ziyaretçilerini bekliyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA