5 Aralık Kadın Hakları Günü

Eskişehir Valisi Çakacak: 'Bu önemli gün, kadınlarımızın yaşamın her alanında eşit koşullarda yer almasının, çağdaş dünyanın olmazsa olmazı olduğu düşüncesiyle kararlaştırılmıştır'.

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Kadın Hakları Günü'nün kadınların yaşamın her alanında eşit koşullarda yer almasının, çağdaş dünyanın olmazsa olmazı olduğu düşüncesiyle kararlaştırıldığını bildirdi.

Vali Çakacak, 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren yasanın kabulünün, ülkede her yıl "Kadın Hakları Günü" olarak kutlandığını anımsattı.

Bu hakkın verilişinin 83. yıl dönümünü birlikte gururla kutladıklarını aktaran Çakacak, şöyle devam etti:

"Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, akıl ve bilimi temel alarak vatandaşlarımızı çağdaş dünyanın değerleriyle buluşturmuş, toplumsal yaşamın her alanında 'muasır medeniyet seviyesine ulaşma' yolunda eşitliği amaçlayan köklü değişiklikler gerçekleştirmiştir. Bu süreçte kadın-erkek ayrımı olmaksızın kişi hak ve özgürlükleri genişletilerek, Türk kadınının toplumsal konumunun yükseltilmesi sağlanmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Türk kadınına, belediye seçimlerine katılma hakkı, muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçme ve seçilme hakkı ve milletvekili seçme ve seçilme hakkı gibi hakları, birçok Avrupa ülkesinden önce vererek, kadınlarımızın ülke yönetiminde söz sahibi olmalarını sağlamıştır. Bu Türkiye Cumhuriyeti devletinin kadınlara verdiği önemin çok önemli bir göstergesidir."

Çakacak, geçmişe bakıldığında Türk kadınının kendisine yasal olarak tanınan bu haktan çok daha önceki tarihlerde de toplumsal hayatın, millet ve devlet yapısının odağında yer aldığının ve ihtiyaç duyulan en zor şartlarda bile çok büyük fedakarlıklar gösterip, geleceğe emin adımlarla ilerlemekte çalışma azim ve kararlılığını gösterdiğinin görüldüğünü aktardı.

"Bu önemli gün, kadınlarımızın yaşamın her alanında eşit koşullarda yer almasının, çağdaş dünyanın olmazsa olmazı olduğu düşüncesiyle kararlaştırılmıştır." değerlendirmesinde bulunan Çakacak, şunları kaydetti:

"Kadınlarımız aile kurumunun temel taşıdır. Fedakarlığı, sevecenliği, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle her zaman ailesine ve topluma önemli katkılar sunan kadınlarımızı, hayatın her alanında etkin bir şekilde görmek bizleri sevindirmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm kadınlarımızın 5 Aralık Kadın Hakları Günü'nü kutluyor ve dünyadaki her türlü zorluğun üstesinden gelecek iradeye sahip oldukları bilinciyle, kendilerine mutlu, sağlıklı günler diliyor, sevgi ve saygılar sunuyorum."
Kaynak: AA