Çay'da Biyokütle Enerji Santrali Kuruluyor

Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde Biyokütle Enerji Santrali projesi çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Çay Belediye Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, Belediye Başkanı Hüseyin Çağrı, Karacaören Belediye Başkanı Muhterem Algül, Pazarağaç Belediye Başkanı Adem Bulut, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgüt temsilcileri, Belediye Meclis üyeleri ile ilçe merkez ve köy muhtarları katıldı.

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Hüseyin Çağrı, belediyenin 150 yıllık geçmişi olan saygın bir kurum olduğunu söyledi.

Kurulduğu günden bugüne kadar ilçe yerel hammaddenin kullanıldığı ve sermayenin de ilçede kaldığı bir fabrika yapılmadığı gibi hiçbir yatırımda almadığını savunan Çağrı, şöyle konuştu:

"Belediye olarak yaptığımız inceleme ve araştırmalar sonucunda ilçemize iki tane fabrika açılması için çalışmalarımıza başladık. İlk yapılacak olan fabrika ilçe Konya yolu üzerine kurulması planlanan meyve şoklama fabrikası ve soğuk hava deposudur. Bu fabrikada işlenecek olan hammaddesi tamamen ilçemize ait olan vişne, kiraz, elma, armut ve erik gibi meyvelerdir.İkinci fabrikamız ise ilçe İstasyon mevkisinde 325 dekar üzerine kurulması planlanan Biyokütle Enerji Santralidir.

Biyokütle enerjinin hammaddesi tamamen ilçe mücavir alan içerisinde bulunan iki gölde yetişen kamışları ile meyve yetiştiriciliğin ileri safhada olduğu meyve bahçelerindeki ağaç ve ağaç kökleri kullanılarak üretilecektir. Biyokütle Enerji santralinin yıllık kapasitesi 200 bin tondur. İlçemiz Lojistik açıdan çok önemli bir konumdadır. Bu fabrika seka kağıt fabrikasından sonra Karamık ve Eber gölü kenarında yaşayan vatandaşlarımıza ikinci seka fabrikasıdır. Bilindiği üzere seka kağıt fabrikasının kapanmasıyla birlikte ilçe merkez köy ve belediyelerimizden yaklaşık olarak 15 bin nüfus başka il ve ilçelere göç etmiştir."

Çağrı, "Tabi bizim ilk önceliğimiz istihdam alanları oluşturmaktır. Bununla birlikte ilçedeki göç verme olayının önüne geçilmesini sağlamak vatandaşlarımızın rahat ve huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla var gücümüzle çalışmaktır." dedi.

325 dekar alan üzerine kurulacak olan yaklaşık 30 milyon dolar maliyetli biyokütle enerji santralinin yıllık 80 bin konutluk enerji üreteceğini, kırsal kalkınma hamlesi ile ilçeye 10 milyon lira gibi doğrudan gelir sağlayacağını, iki fabrikanın hizmete girmesiyle toplam 200 kişiye iş imkanı sağlanmış olacağını belirten Çağrı, Türkiye'de ilk olarak Çay'da yapılacak olan enerji santralinin hammadde temini konusunda bütün kolaylıkları göstereceklerini, Çay halkı olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA