'Barbaros'un Levendleri'nin Yılbaşı Nöbeti

TSK'nın denizlerdeki caydırıcı gücü olan, Akdeniz'i bir zamanlar Türk gölüne çeviren Barbaros'un kahraman levendleri, yeni yılı nöbet tutarak karşılıyor Motorcu er: 'Anneme ve babama yeni yılda sağlık, mutluluk ve huzur diliyorum, sizi çok seviyorum. Bizler burada oldukça, sizler huzur içerisinde olabilirsiniz. Bu görevi tamamladıktan sonra sizlere kavuşacağım günü özlemle bekliyorum' Serdümen er: 'Burada evimizden çok uzakta görevimizi icra ediyoruz. Başta ailemiz olmak üzere tüm halkımızın desteğini, bizlere duydukları güveni hissederek bu zor görevlere kendimizi daha güçlü şekilde motive ediyoruz' 'Türk Deniz Kuvvetlerinin bir personeli olarak onur, cesaret, gurur, kader birliği, yardımlaşma, sadakat, sevinç ve heyecan gibi duyguları bir aile hasreti içerisinde tüm görev arkadaşlarıyla paylaşıyorum' Antalya Limanı'na aborda olan gemiyi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, kuvvet komutanlarıyla birlikte ziyaret etti

DURMUŞ GENÇ - Akdeniz'i Türk gölüne çeviren Avrupalıların "Barbaros" lakabını taktığı Kaptan-ı Derya Hayreddin Paşa'nın genç levendleri, vatan savunmasındaki sorumluluklarını yılbaşında da "Preveze ruhu" içinde yerine getiriyor.

Donanma Komutanlığının Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında Doğu Akdeniz’de görev yapan TCG Oruçreis Fırkateyni'nde görev yapan kahraman bahriyeliler, yeni yıla elleri tetikte giriyor.

"Mavi vatan" olarak adlandırılan Türk karasularının teminatı Türk "levendleri", şartlar ne olursa olsun, 24 saat boyunca "Preveze ruhu"yla görev yapıyor.

Antalya Limanı'na aborda olan Türk donanmasının en önemli unsurları arasında yer alan TCG Oruçreis Firkateyni'nde yeni yılı karşılayan bahriyelilere Anadolu Ajansı ekibi de eşlik etti.

Gemi komutanı, geminin baş üstünde nöbet tutan asker ve makine kontrol dairesinde görev yapan askerler ailelerine yeni yıl mesajı gönderdi.

Komutan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ekim 2016’dan itibaren TCG Oruçreis'in komutasını yürüttüğünü belirterek, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının en modern yüzer unsurlarından biri olan firkateynin subay, astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erlerden oluşan seçkin personeli ile şu anda Doğu Akdeniz'de, Akdeniz Kalkanı Harekatı'na iştirak ettiğini dile getirdi.

TCG Oruçreis’in her türlü deniz şartında sahip olduğu silah, makine, elektronik ve yardımcı sistemler ile dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir zamanda verilecek her türlü görevi icra etmeye hazır olduğunu belirten TCG Oruçreis Firkateyni Komutanı, “Gemimiz su üstü harbi, denizaltı savunma harbi ve hava savunma harbi gibi deniz harbinin tüm nevilerini icra edebilmeye ilaveten, arama kurtarma, muharip olmayanların tahliyesi, insani yardım gibi harekatları gerçekleştirmektedir.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin Doğu Akdeniz'deki vatan toprağı durumunda olan TCG Oruçreis'in bölgede keşif, gözetleme ve karakol faaliyetleri icra ederek durumsal farkındalığın artırılmasını sağladığını kaydeden Gemi Komutanı, üzerinde konuşlu helikopterle bu kabiliyetlerini hava gücüyle de desteklediğine de işaret etti.

- “7 gün 24 saat keşif gözetleme"

'Akdeniz Kalkanı Harekatı' kapsamında Türkiye Cumhuriyeti'nin hak ve menfaatlerinin korunması amacına yönelik Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarında varlık gösterildiğini ifade eden Gemi Komutanı, şöyle konuştu:

“7 gün 24 saat esasına göre keşif gözetleme icra ediyoruz. Bölgedeki tüm askeri, sivil gemi ve deniz hava harekatları takip edilmekte. NATO'nun deniz güvenliği çabaları desteklenmekte. Deniz yetki alanlarımız dahilinde icra edilen petrol, doğalgaz arama sondaj faaliyetlerimize refakat ve koruma sağlanırken, yabancı devletlerin icra edebilecekleri izinsiz petrol, doğalgaz arama, sondaj faaliyetleri engellenmekte, hak ve menfaatlerimiz korunarak her türlü tedbir alınmaktadır.”

Geminin baş üstünde nöbet tutan serdümen er de 2 yıldır seyir işaret branşında görev yaptığını söyledi. Serdümen er, görev tanımının, emredilen rotada geminin seyretmesi, uluslararası denizde haberleşme usulleri kapsamında seyir işaret branşı faaliyetlerinin desteklenmesi, gemiye ait olan süratli botların hazırlanması, seyrüsefer hazırlıkları ve icrası faaliyetleri olduğunu kaydetti.

Gemide görev yapmanın gurur verici olduğunu anlatan serdümen er, denizciliğin meslekten öte bir yaşam tarzı olduğunu, tüm hayatının geminin seyir ve görev periyotları ile sürelerine göre şekillendiğini anlattı.

Serdümen er, icra ettikleri görevlerin zorlukları olmakla birlikte Türk Deniz Kuvvetlerinin bir personeli olarak onur, cesaret, gurur, kader birliği, yardımlaşma, sadakat, sevinç ve heyecan gibi duyguları bir aile hasreti içerisinde tüm görev arkadaşlarıyla paylaştığını dile getirdi.

Yeni yıla ailesinden ayrı ancak gemide arkadaşları ile birlikte gireceğini ifade eden serdümen er, “Buradan aileme sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Onların yeni yılını kutluyorum. Sağlıklı ve huzurlu nice yıllar geçirmelerini diliyorum. Bizler burada evimizden çok uzakta görevimizi icra ediyoruz. Başta ailemiz olmak üzere tüm halkımızın desteğini, bizlere duydukları güveni hissederek bu zor görevlere kendimizi daha güçlü şekilde motive ediyoruz.” dedi.

Gemi için hayati öneme haiz motor branşında görev yapan motorcu er de AA muhabirine, görev tanımını, ana ve yardımcı makineleri devreye almak için kontrolleri yapmak, makinaların çalışma değerlerini takip etmek, bakım ve tutumları yaparak, geminin yangınla mücadele timlerine destek vermek olarak açıkladı.

Gemide sözleşmeli er olmaya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yayınlanan internet duyurularını takip ederek karar verdiğini anlatan motorcu er, gerekli koşulları sağlayarak aldığı eğitim sonrasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından TCG Oruçreis’e atandığını dile getirdi.

Yurt içi ve dışında tatbikat, görev ve liman ziyaretleri icra etiklerini aktaran motorcu er, "Hem kendi branşıma hem de denizcilik mesleğine yönelik hayatım boyunca kullanacağım önemli tecrübeler kazanmış bulunmaktayım. Denizi ve denizciliği seven herkese dünya denizlerinde Türk bayrağını dalgalandıran savaş gemilerimizde görev yapmanın onuru ve gururunu yaşamayı kesinlikle tavsiye ediyorum.” diye konuştu.

Yeni yıla görevi başında, ailesinden ayrı girdiğini ve bunun burukluğunu yaşadığını belirten motorcu er, şöyle konuştu:

"Onları çok özledim. Anneme ve babama yeni yılda sağlık, mutluluk ve huzur diliyorum, sizi çok seviyorum. Bizler burada oldukça, sizler huzur içerisinde olabilirsiniz. Bu görevi tamamladıktan sonra sizlere kavuşacağım günü özlemle bekliyorum."

- Genelkurmay Başkanı Akar ve kuvvet komutanlarından ziyaret

Bu arada Antalya Limanı'na aborda olan gemiyi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal ile birlikte ziyaret etti.

Akar ve beraberindeki komutanları, Koramiral Özbal ile komodor ve gemi komutanı karşıladı.

Lumbar ağzında tören kıtasını selamlayan Akar, daha sonra gemiye geçerek personelin yeni yılını kutladı.
Kaynak: AA