TİKA'dan Lübnan'a Halı Dokuma Atölyesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan’ın Akkar vilayetine bağlı Aydamon kasabasında halı dokuma atölyesi kurdu.

TİKA'dan Lübnan'a Halı Dokuma Atölyesi
TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda TİKA Lübnan’ın Akkar vilayetine bağlı Aydamon kasabasında halı dokuma atölyesi kurdu.

Lübnan Türk Dostluk Derneği’nin talebi üzerine gerçekleştirilen proje çerçevesinde bir zamanlar halıcılığın çok yaygın olduğu Aydamon’a özgü motifler içeren halılar üretilmesi planlanıyor. Proje çerçevesinde bir taraftan 20 kadına meslek edindirilmesi ve onların ekonomik hayata katılarak gelir elde etmeleri ve aile bütçelerine katkı sağlamaları beklenirken, bir taraftan da kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Aydamon Türkmen motiflerinin yaşatılarak bir kültürel değer olarak gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

Törende bir konuşma yapan Aydamon Belediye Başkanı Kemal Maksoud, tarihsel ve kültürel bağlarımıza vurgu yaparak kasabalarında Türkiye’ye büyük ilgi ve muhabbet olduğunu belirterek TİKA’ya sağlamış olduğu hizmetler ve projeleri için teşekkürlerini ifade etti.

Törende konuşma yapan TİKA Ortadoğu ve Afrika Dairesi Başkanı Keman Özdemir, TİKA ve faaliyetleri hakkında bilgiler sunduktan sonra, “TİKA olarak Lübnan bizim için özel önem verdiğimiz ülkelerden birisi. Bugün Kavaşra’da bir terzihane ve Aydamon’da bir halı dokuma atölyesinin açılışını yaptık. Bu projelerin özel bir önemi var. Her iki projede de yirmişer kadın meslek sahibi olacak, istihdam edilecek. Bu kadınların kendi ailelerine ve bütçelerine bir gelir sağlamalarını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA