Türk Bilim Adamı Prof. Gelenbe 'Mustafa Bilim Ödülü'nü Kazandı

Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Erol Gelenbe, İran’da düzenlenen ’Mustafa Bilim Ödülü’nü kazandı.

İran’da her iki yılda bir verilmeye başlanan Mustafa Bilim Ödülleri bu yılki sahibini buldu. Biri İranlı biri Türk olmak üzere iki kişiye verilecek ödüller bugün yapılacak törenle sahiplerine teslim edilecek. Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Erol Gelenbe, bu yılki ödülün sahibi olacak. Prof. Gelenbe ödülü almak üzere geldiği başkent Tahran’da İHA’ya özel açıklamalarda bulundu.

Bilim alanında Orta Doğu ülkelerinin Batı ülkelerinden neden geride olduğunu anlatan Prof. Gelenbe, Orta Doğu ülkelerinde bu alanlarda olanak tanınmadığını ve insanların bu alanda çalışmalar yapmadıklarına değindi. Gelenbe, “Çalışmadan hiçbir şey olmuyor. Hiçbir teknoloji gelişmiyor. Çok çalışmak ve olanakları sağlamak lazım” dedi.

Prof. Erol Gelenbe, dünyada büyük ilerlemeler kaydedilen yapay zekanın arama motorlarıyla günlük hayatımızı etkilediğini ifade ederek, bu arama motorlarının kullanıcılara kendi istediği bilgileri sunduğunu dile getirdi. “Her teknoloji hem iyilik hem de kötülük için kullanılır” diyen Erol Gelenbe, “Yapay zekanın iyi tarafları var. İşler kolaylaştırıyor. Bilgilere erişebiliyoruz” diye konuştu.

Bilgilerin birilerinin maddi menfaatlerine göre paylaşıldığını ifade eden Gelenbe, “Dolayısıyla her zaman iki taraflı bir olay. Herkesin gözlerinin açık olması lazım” dedi.

Bir önceki yıl teknoloji ve biyoloji alanlarında verilen Mustafa Ödülü, bu yıl iletişim ve telekomünikasyon alanlarında verilecek. Ödül törenine 30 ülkeden 90 bilim adamı katılacak ve ödül sahibine 500 bin dolar verilecek.
Kaynak: İHA