Kış Memleketinde Yarım Asırdır İnsanları Isıtıyor

Türkiye'de kış mevsiminin en sert geçtiği illerden olan Erzurum'da, soba imalatçılığı yapan Selçuk Öz, yarım asırdır bu işi yaparak insanları ısıtıyor Soba imalatçısı Öz: 'Günlük 15 20 soba üretip geçiniyoruz. Kışın soba talebi sebebiyle yoğun çalışıyoruz'

Türkiye'de kış mevsiminin en sert geçtiği illerden olan Erzurum'da, havaların soğuması yüzünden yoğunluk yaşayan soba imalatçısı Selçuk Öz, yarım asırdır insanlara soba üreterek üşümemesini sağlıyor.

Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzurum'da etkili olan kar yağışının ardından hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonrası kent merkezinde faaliyette olan soba imalatçıları gelen talebe karşın fazla mesai yaparak müşterilerinin soba ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.

Soğuk havanın 6 ay boyunca hakim olduğu kentin çeşitli noktalarında soba imalatçılarınca üretilen sobalar, ilçe ve mahallelerde yaşayanlar başta olmak üzere birçok vatandaşın evini ısıtıyor.

Kentin Kongre Caddesi'nde soba imalatçılığı yaparak insanları ısıtan Selçuk Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğini 50 yıldır sürdürdüğünü ve kış mevsimi dolayısıyla yoğunluk yaşadığını belirtti.

Üretip sattığı sobaların çoğunluğunun müşterilerince ilçe ve mahallelere götürüldüğünü ifade eden Öz, "Perakende satış yapıyoruz. Ürünlerimiz genellikle saç sobalardır. Doğalgaz olmayan yerlere hitap ediyoruz." dedi.

Öz, geçmiş yıllara göre üretimlerinde düşüş olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Şu sıralar havalar soğuk olduğu için fazlasıyla soba üretiyoruz. Doğalgaz kullanılması bizim işlerimizi olumsuz etkiledi. Günlük 15 - 20 soba üretip geçiniyoruz. Kışın soba talebi sebebiyle yoğun çalışıyoruz, diğer zamanlarda o kadar mesai yapmıyoruz. Yaz aylarında ise mangal ve su kovası üretiyoruz."

Öz, bir çok soba imalatçısı esnafın doğalgaz kullanımı yüzünden sobaya talep azaldığı için dükkanını kapattığını belirterek, çırak da yetişmediği için mesleklerinin son temsilcileri olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA