Savaş, EXPO Ve Gastronomiye Destek İstedi

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, EXPO ve gastronomiye sahip çıkılırsa Hatay’ın ilelebet hem zihinsel hem ekonomik hem de toplumsal bütünlüğü açısından yüzyıllarca göreceklerini söyledi.

Savaş, EXPO Ve Gastronomiye Destek İstedi
Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından EXPO 2021’in Hatay’da gerçekleştirelecek olması ve Hatay’ın UNESCO tarafından Dünya Gastronomi Şehri listesine alınmasıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Savaş, EXPO ve gastronominin altın bilezik olduğunu belirterek, "Bir davaya, bir organizasyona ne kadar insan inanır, ne kadar fazla insan o davanın elinden tutarsa o dava başarılı olur. Son altı buçuk yılda insanlarımız gittikçe ümitsizleşmiş, moral ve motivasyonları aşağılara çekilmiş, karamsar bir tablo vardı. Ve hem yurt içinden hemde yurt dışından da Hatay sanki savaş meydanıymış gibi algılanıyordu. Çok şükür son beş altı aydır bunu hep birlikte yırttık. Ve artık arabamız çalışıyor. Birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci vitese yavaş yavaş takıp gidiyoruz. Ve en önemli şey savaş algısının gitmesi. Ve insanlarımızın gelecek adına biraz da olsa umut beslemesi. Şimdi elimizde iki karpuz var, onu taşırken tek Hatay Büyükşehir Belediyesi taşımayacak. Çünkü inerken, koşarken kollar yorulabilir, başını taşıyabilir ve karpuzlar düşebilir. Çatlayan karpuzları da kimse yemek istemez. Bir tanesini 2021’de yiyeceğiz. Diğeri hayat boyu bize lazım. Altın bilezik dediğimiz hadise o. Hatay’ın kurtuluşundan, Hatay’ın anavatana katılışından son önemli iki olay bu. Biz bu iki hadiseye sahip çıkarsak Hatay’ı ilelebet bunun hem zihinsel olarak hem ekonomik olarak hem de toplumsal bütünlüğü açısından yüzyıllarca kaydedeceğiz. Yeter ki biz toplumumuzu, insanımızı bilinç seviyesini yükseltelim ve bu iki tane olaya onları odaklandıralım" dedi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi ise EXPO’nun çıkış tarihi ile ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.

Çelebi, EXPO’nun 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’yı yeniden şekillendirmek için yapılan bir proje olduğunu vurgulayarak, "Expo aslında 2. Dünya Savaşı’nda yerle bir olan Avrupa’yı yeniden yapılandırmak için ve orada bir yaşam merkezleri kurabilmek için kurulan botanik parklar, bahçeler ama bu bahçeden de öte öyle bir mahalle kuruyorlar ki bu bahçe ile birlikte o mahalle akıllı bir mahalle oluyor. Oradaki yaşayan insanlar o mahallenin içinde cennet bir bahçe görüyorlar. O cennet bahçede de yok yok sanki. Orada küçük şelaleler, göletler, dünyanın en güzel çiçekleri, dünyanın en güzel botanik ağaçları ve en güzel yapılar. Biz nasıl yapabiliriz diye düşündük. Medeniyetler kenti Hatay, medeniyetler kenti bizim ana temamız o zaman bu medeniyetler kentinde öyle bir bahçe yapalım ki, bugüne kadar dünyada eşi benzeri olmayan bir cennet bahçesi ve adeta bunu bir çiçek olimpiyatı gibi bir yarışma ile yapıp dünyaya gösterelim dedik" diye konuştu.

Kaynak: İHA