İTSO 2017 Yılını Değerlendirdi

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Türkiye ekonomisinin içte ve dışta yaşanan zorluklara rağmen başarılı bir çıkış yakaladığını belirterek, “Yıl sonu itibariyle yüzde 6-7 arası bir büyüme bekliyoruz. Bu başarıda Türk müteşebbislerinin payı çok büyüktür” dedi.

İTSO 2017 Yılını Değerlendirdi
İTSO Başkanı Metin Anıl, iş dünyası açısından 2017 yılını yazılı bir açıklama ile değerlendirdi. 2017 yılına dövizdeki aşırı artış ile adım attıklarını hatırlatan Metin Anıl, ABD’deki başkanlık değişimi öncesinde doların aşırı değerlendiğini, Türkiye’de ise bu değerlenmenin dünya ortalamasının üzerine çıktığını ifade ederek, “27 Ocak’ta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunu BBB- seviyesinden BB+ seviyesine indirdi ve not görünümünü durağan olarak belirtti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kredi derecelendirme kuruluşları ülkemizin not görünümü ve kredi notunu indirmişlerdi. Fitch’in Ocak’taki kararı ile yatırım yapılabilir ülke statümüzü kaybettik” dedi.

Bu ortamda bankaların reel sektöre kredi vermekte çeşitli zorluklar çıkarttığını belirten Anıl, “Reel sektör krediye ulaşmakta zorluk çekiliyordu. Bunun üzerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Nefes Kredisi’ni hayata geçirerek, yüzde 9,9 ile ticari kredi verilmesini sağladı. Nefes kredisine 10 milyon TL’lik kaynak oluşturarak en çok destek veren odalardan biri olduk” dedi.

Metin Anıl, ayrıca TOBB’un girişimleri ile KOSGEB’ten faizsiz 3 yıl vadeli firma başına 50 bin liralık kredi sağladığını da hatırlatarak, “Üyelerimize, Kredi Garanti Fonu kefaletiyle kredi imkânı tanınmasında aracılık yaptık. Finans sıkıntısının had safhaya çıktığı o süreçte, baba oğula, kardeş kardeşe kefil olmuyordu. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun girişimleri ile sağlanan bu imkândan 1000 dolayında üyemiz yaklaşık 20 Milyon liralık kredi kullandı” diye konuştu.

İstihdam seferberliği

2017 yılında büyüme rakamlarının ardından ikinci başarının da istihdam alanında sağlandığını söyleyen İTSO Başkanı Metin Anıl, “İstihdamda yeni bir yaklaşıma ihtiyaç vardı. Ankara’da Cumhurbaşkanımız ve 11 bakanımızın katıldığı 8 saat süren toplantı yapıldı. Bu toplantıda oda borsa başkanları olarak katılıp sorunlarımızı aktarma fırsatımız oldu. Cumhurbaşkanımız bize destek verdi ama bizden de 1,5 milyon +1 istihdam istedi. Oda ve borsa Başkanları olarak söz verdik. TOBB öncülüğünde yapılan bu seferberlik ile Almanya ve Fransa’nın istihdam alanında birlikte ulaştıkları rakama Türkiye tek başına ulaşmış oldu” ifadesini kullandı.

Metin Anıl, 2017’de üçüncü başarının da yatırımda sağlandığına vurgu yaptı. Anıl, Türkiye’de 2016 yılına göre, 55 milyar lira daha fazla yatırım yapıldığını söyleyerek, yılsonunda 160 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşılmasını tahmin ettiklerini de belirtti.

Anıl, ihracat artışında gümrük kapılarının modernizasyonun etkisi olduğuna da vurgu yaptı.

Metin Anıl, 2018’in bu yıldan daha iyi olacağını tahmin ettiklerini de vurgulayıp, “Yaşadığımız krize rağmen yılı en az kayıpla kapattık ve büyük. 2018’de son 7 yılın en yüksek büyümesinin görüleceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA