Amerikan yargısının uluslarası standartlarda olduğu iddiası gerçek değil

Dünyaya insan hakları dersi vermek isteyen Amerika kendi yargı sisteminin uluslararası standartlarda olduğunu iddia ediyor. Her yıl hazırladıkları raporla dünyaya insan hakları dersi veren ABD'nin Guantanamo'daki uygulamaları gösteriyor ki; ABD yargısının uluslararası standartlarda olduğu iddiası gerçeği yansıtmamakta!

Amerikan yargısının uluslarası standartlarda olduğu iddiası gerçek değil
Amerikan yargısının uluslarası standartlarda olduğu iddiası gerçek değil
ABD Dış İşleri Bakanlığı her yıl ABD kongresine sunulmak üzere 190'dan fazla ülke hakkında insan hakları raporu hazırlıyor. Dünya ülkelerindeki insan hakları ve ifade özgürlüğü gibi konuların değerlendirildiği belgede birçok ülkede insan hakları ihlalleri yaşandığı öne sürülüyor. Hazırladıkları raporla dünyaya insan hakları dersi vermek isteyen Amerika kendi yargı sisteminin uluslararası standartlarda olduğunu iddia ediyor. 

PEKİ DOĞRUSU NE?

Tek taraflı hazırlanan rapordaki övgülerin aksine Amerikan yargısı özellikle terör suçları söz konusu olduğunda sanık ve yükümlülerin haklarını hiçe sayan hukuk dışı bir yapıya sahip.

EN SOMUT ÖRNEĞİ GUANTANAMO CEZAEVİ

Bunun en somut örneği ise eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kapanacak vaadine rağmen 15. Yılında hala faal olarak işleyen Guantanamo Cezaevi. 11 Eylül saldırısına yönelik kamuoyu tepkisini suistimal eden George Bush yönetimi bu olayı hem okyanus ötesi ülkeleri işgal hem de iç yargıda uyguladığı hukuksuzluğu meşrulaştırmak için kullandı.

Bu süreçte hayata geçirilen Guantanamo Cezaevi'nin geçmişi ve bugünü ise özgüler düzülen ABD yargısının maskesini indirmekte ve gerçek yüzünü göstermekte.

Kurulduğu 2002 yılından bu yana Guantanamo Cezaevi tartışmaların ve hak ihlallerinin odağında yer aldı. Bu ihlalleri kolaylaştıran en önemli etken cezaevinin ABD topraklarında olmamasıydı.

Bu sayede zanlıların ABD yasal sistemine başvurmaları önlendi ve keyfi uygulamaların önü açıldı.


Bunun yanı sıra Bush yönetimi ülke dışında tutuklayıp buraya getirdiği yabancı uyruklu tutukluları savaş esiri statüsünde görmemek konusunda da ısrarcıydı. Bu durum birçok insan hakları kuruluşunun tepkisini çekti. Amerika ise bu yolla yabancı uyruklu tutukluların yasal haklarına kavuşmasını engelleyerek Guantanamo karnesine bir ihlal daha ekledi. Guantanamo'nun insanlık suçu sayılacak uygulamalarından biride sorgulama yöntemleriydi.

ABD Senatosu'nun raporlarıyla tespit edilen bazı sorgulama teknikleri şunlardı:

'Soyundurma, suyla boğulma hissi yaratma, cinsel taciz, tehdit, uykusuz bırakma.'

Bunlar gibi insan haklarını açıkça çiğneyen pek çok uygulama henüz hüküm dahi giymemiş ve şüphe ile tutuklanmış zanlılara uygulanmaktaydı. Söz konusu uygulamalar ABD kamuoyunda dahi cezaevinin ABD'nin utanç kaynağı ve yüz karası olarak adlandırılmasına sebep oldu.

Uluslararası af örgütü geçen yıllarda Guantanamo'daki uygulamaları insan hakları skandalı olarak tanımlarken Birleşmiş Milletler de hazırladıkları raporlarda bu cezaevinde yapılan hak ihlallerine birçok kez dikat çekti.

Her yıl hazırladıkları raporla dünyaya insan hakları dersi veren ABD'nin Guantanamo'daki uygulamaları gösteriyor ki; ABD yargısının uluslararası standartlarda olduğu iddiası gerçeği yansıtmamakta!