TBMM Başkanvekili Aydın'ın Kabulü

Aydın, Çin Halk Cumhuriyeti Komünist Partisi Merkez Komitesi Yedek Üyesi, Fujiyan Eyaleti Çin Komünist Partisi Daimi Komite Üyesi ve Teşkilat Başkanı Hu Changsheng ve beraberindeki heyeti kabul etti.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Çin Halk Cumhuriyeti Komünist Partisi Merkez Komitesi Yedek Üyesi, Fujiyan Eyaleti Çin Komünist Partisi Daimi Komite Üyesi ve Teşkilat Başkanı Hu Changsheng ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Çin heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Aydın, Çin ile ilişkilerin saygı ve güven içerisinde ilerlemesini arzuladıklarını belirtti.

Çin Devlet Başkanı Cinping'i Türkiye'ye beklediklerini kaydeden Aydın, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın da en yakın zamanda Çin'i ziyaret etmeyi planladığını aktardı.

Bu ziyareti çok önemli bulduğunu vurgulayan Aydın, "Çin ve Türkiye'nin geleceğin dünyasında önemli işler başaracağına inanıyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkileri giderek artırmayı planlıyoruz. Bu anlamda Çin dünyada 2. Uzak Doğu'da da en büyük ticaret partnerimiz. Geçen yıl itibarıyla 28 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var, bunu en yakın zamanda 50 milyar dolar seviyesine çıkarmayı planlıyoruz ki mega projeler kapsamında Çin ile çok yakın ilişkiler içerisindeyiz. Çin ve Türkiye'nin ticaret hacminin dengeli bir şekilde artırılması gerekiyor. " diye konuştu.

2018 yılının Çin'de Türkiye Turizm Yılı ilan edildiğini belirten Aydın, Çinli turistleri Türkiye'ye beklediklerini ifade etti.

İpek Yolu Ekonomik Kuşağı girişimi için Türkiye'nin kilit konumda olduğuna işaret eden Aydın, bu kapsamda "Bakü-Tiflis-Kars" demiryolu projesinin hayata geçirilmesiyle ekonomik ilişkilerin daha da artıracaklarını bildirdi.

Türkiye'de birçok üniversitede Konfüçyüs Enstitüsü bulunduğunu aktaran Aydın, en yakın zamanda Pekin'de bir Yunus Emre Kültür Merkezi kurulmasının planlandığını ve Türk-Çin Üniversitesini kurmayı istediklerini kaydetti.

Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ravza Kavakcı da iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda büyük yol katedildiğini belirtti.

-Changsheng: "Bu yıl Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısı 400 bine çıkacaktır"

Hu Changsheng ise iki ülke liderinin iki yılda dört defa bir araya gelmesinin, iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine katkı sunduğunu ve bu ilişkilerin yol haritasının belirlenmesine yardım ettiğini ifade etti.

Çin'in Türkiye'den yaptığı ithalat hacminin bir önceki döneme göre bu yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 30 arttığını anlatan Changsheng, Türkiye'nin kaliteli tarımsal ürünlerinin daha da fazla Çin piyasaya gireceğini düşündüklerini vurguladı.

Türkiye'yi ziyaret eden Çin'li turist sayısının 2018'de artmasını beklediklerine işaret eden Changsheng, "Bu yıl Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısı herhalde 400 bine çıkacaktır. Çinli turizm ajansları ve otelcilikle uğraşan firmaların Türkiye'de yatırım yapmasını da teşvik ediyoruz. Turizm alanındaki potansiyel çok büyük." diye konuştu.

Kaynak: AA