Öğrencilere Organik Ürünler Anlatıldı

Kütahya’nın Dumlupınar Anadolu Lisesi’nde öğrencilere, organik ürünler anlatıldı. Öğrencilere organik olan ve olmayan ürünler hakkında bilgiler verildi.

Öğrencilere Organik Ürünler Anlatıldı
Okul önüne dizilen masaların üzerine konulan ürünler tek tek incelenirken öğrencilere detaylı bilgiler aktarıldı.

Anadolu Lisesi Müdürü Volkan Avcı öğrencilere yaptığı konuşmada,’’Gübre, hormon, haddinden fazla zirai ilaç kullanımıyla her geçen gün, hem tarım alanları hem de yediğimiz ürünler sağlıksız hale geliyor. Avrupalı ithalatçıların talepleri sayesinde Türkiye’de 1994’ten itibaren kimyasal barındırmayan, gübre kullanılmayan organik üretime geçti. Şu anda Türkiye’deki toplam tarım alanlarının sadece yüzde 2’sinde organik tarım yapılabiliyor. 70 bin aile geçimini organik tarımla sağlıyor. Uzun yıllar neredeyse tamamen ihracata yönelik organik ürün üretimi söz konusu iken son 10 yılda iç piyasaya yönelik organik ürün üretiminde önemli bir gelişme görülüyor. İlk başlarda birkaç kuru meyveyi organik olarak raflarda görebilirken, günümüzde, tükettiğimiz tüm ürünleri organik olarak bulabilecek bir ürün çeşitliliğine ulaşıldı. Ancak Türkiye’de organik ürün tüketiminin belki yüzde 1’i bile bulduğunu söylemek zor. Gelişmiş Avrupa ülkeleri ve Amerika’da bu oran yüzde 10’ları aşıyor. Dünya genelinde 80 milyar doları aşan bir organik ürün pazarından bahsedilmektedir. Türkiye için sağlıklı bir istatistik olmasa da ihracat ve iç piyasanın yaklaşık 1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Organik tarım sektörü her yıl yüzde 15-20 civarlarında da büyüme gösteriyor’’ dedi.

Öğrenciler daha sonra organik olan ve olmayan ürünlerin tadımını yaparak aradaki farkı öğrenmeye çalıştılar. Etkinliğe 130 öğrencinin katıldığı bildirildi.

(YD-EFE)
Kaynak: İHA