'Kış Kalorileri' Kabusunuz Olmasın

Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, metabolizmanın yağ dokusunu korumaya aldığı, televizyon karşısında geçirilen zamanın arttığı kış aylarının kilo almadan atlatmak için küçük önlemler almanın yettiğini söyledi.

'Kış Kalorileri' Kabusunuz Olmasın
Diyetisyen Nergiz, çoğunlukla televizyon izlemenin tercih edildiği kış aylarında, abur cubur tüketiminde de belirgin bir yükselme görüldüğünü belirterek, “Aynı dönemde, insan metabolizması kendini koruma altına almak amacıyla yağ dokusunu korumaya alıyor. Soğuk havalarda fiziksel aktivitelerin azalması da eklendiğinde, kilo almak kaçınılmaz hale geliyor. Tüm bunlara rağmen bazı önlemlerle kilo almaktan korunmak mümkün” dedi.



Yeme sıklığını düzenleyin

Nergiz, kışın kilo almaktan kaçınmak için dikkat edilecek şeylerden birinin, öncelikle abur cubur tüketimini azaltmak için yeme sıklığı ve saat düzenine çok dikkat etmek olduğunu ifade ederek, “Çünkü uzun süren açlıkta, kan şekeri düzensizliği olarak tatlı ve karbonhidratlı gıda tüketimi artar. Kan şekeri dengesini koruyarak üç saati geçmeyecek şekilde ana ve ara öğünleri ayarlamak, besin tüketimini daha ölçülü seviyede tutmayı sağlıyor. Diğer yandan tatlı, şeker, hamur işi, gofret, bisküvi gibi gıdalar yerine tam tahıllı ürünler, yulaf ezmesi, kuru meyveler, kepekli bisküvi ve krakerler tercih edilmelidir. Böylece, hem şeker-insülin seviyesi ayarlanabilir hem de daha az yağ ve kalori alınmış olur” diye konuştu.



Kış içeceklerine dikkat

Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, kış günlerinin vazgeçilmezlerinden olan salep ve bozanın tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini kaydederek, “Her iki içeceğin de besleyici değeri yüksek öte yandan yüksek kalori içeriyor. Dondurma kış aylarında, haftada 2-3 kez, 3 topu geçmeyecek şekilde ve buzluktan çıkarıldığı gibi değil, 5-10 dakika oda sıcaklığında bekletilerek tüketilebilir” dedi.



Daha sağlıklı abur cuburlar

Kış aylarını kilo almadan atlatmak için alınabilecek bazı önlemleri, Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz şöyle sıraladı:

“Ayva ve elma tatlısı gibi az şekerli tatlıları tercih edin. Fast food, hazır gıda ve işlenmiş gıdalar yerine evde yapılmış az yağlı kekler, az yağlı süt ile meyve karışımları, taze meyve ile yoğurt karışımları, kuru meyveli gevrekler, meyve tatlıları, 5-6 tane kestane ve taze meyve suyu gibi gıdaları tercih edin. Atıştırma isteğinizi bastırmak için, az yağlı meyveli yoğurtlar, diyet süt ile beraber kuru meyveli tahıllı ürünler, kuru meyveler, az şekerli meyve tatlıları, yağsız sütün içine tarçın ve bal katarak hazırlanmış içecekler tercih edin. Asitli ve kolalı içeceklerden uzak durun, bunların yerine taze sıkılmış meyve suları, sade soda, meyve çayları, ayran, süt ve su tüketimini artırın. TV izlerken kuruyemiş yemek istediğinizde omega 3 yönünden zengin olan 5-6 kavrulmamış fındık, kavrulmamış badem veya 2 tam ceviz tüketilebilir. Beyaz veya sarı leblebiyi de 1-2 çay bardağı tüketebilirsiniz. Yağsız patlatılmış 1 su bardağı mısır veya en fazla 5 kestane tüketilebilir.”
Kaynak: İHA