Kentsel Dönüşümle Değeri 3 Kat Artacak

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentsel dönüşümle dairelerin değerinin 3 kat artacağını belirterek, "180 bin TL olan bir dairenin değeri kentsel dönüşümden sonra 500 bin, 600 bine çıkacak. Yani değeri 3’e katlanmış olacak. Dolayısıyla siz aslında bir evle rakamsal olarak 3 ev almış olacaksınız" dedi.

Kentsel Dönüşümle Değeri 3 Kat Artacak
Edirne Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ’Edirne Gezileri’ Fatih Mahallesi ile devam etti. Geziye katılan mahalle sakinleri Beyazıt Külliyesi, Sarayiçi Balkan Şehitliği, Adalet Kasrı’nı ziyaret etti. Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı sahayı da gezen kadınlara güreşler hakkında bilgi verildi.

Asker Hastanesi Şehitliği’nin ardından Pazarkule Sınır Kapısı ile Lozan Anıtı’na da giden mahalleliler, Edirne Belediyesi Kent Ormanı Kahvaltı Salonu’nda yemek yiyerek, doğanın tadını çıkarttı. Kadınlar daha sonra Edirne Belediyesi Kültür Merkezi ve Nikah Salonu, Engelsiz Yaşam Merkezi, Kadın Lokalleri, Edirne Katı Atık ve Bertaraf Tesisleri ve Edirne Kent Müzesi’ni gezdi. Daha sonra Edirne Belediyesine gelen kadınları Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Uzunköprü İlçe Başkanı Özlem Becan ile birlikte ağırladı. Belediye Meclis Salonu’nda kadınlarla bir araya gelen Gürkan, Fatih Mahallesi sakinlerinin taleplerini dinledi.

Yaklaşık 3,5 yıldır Edirne halkının verdiği oylarla Edirne’de yöneticilik yaptığını anlatan Gürkan, "Bir gün gazetede bir haber okudum. İstanbul’da yaşayan İstanbullulara sormuşlar, bir anket yapmışlar. Demişler ki İstanbul’da yaşayıp İstanbul Boğazı’nı gören kaç kişi var? Anket sonucunda yüzde 30 oranında bir kısmın İstanbul Boğazı’nı hiç görmediği ortaya çıkmış. Düşündüm. Acaba Edirne’de yaşayıp Edirne’yi görmeyen mesela Sağlık Müzesi, Karaağaç, Lozan gibi var mıdır? Arkadaşlara sordum. ’Vardır’ dediler. Sonra bu proje böyle ortaya çıktı. O zaman her Çarşamba biz kadınlarımızı gezdirelim" ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz günlerde Edirne Katı Atık ve Bertaraf Tesisleri’ni hizmete sunduklarını belirten Gürkan, "Edirne Katı Atık ve Bertaraf Tesis’leri Türkiye’nin en güzel çöplüğü. Biyolojik Arıtma’yı da hallettik. İhalesini yaptık, sözleşmesini imzalıyoruz. Yılbaşından sonra inşaatı başlayacak. Edirne kurulduğundan beri kanalizasyon ve evsel atıklarımız Meriç Nehri’ne arıtılmadan gidiyordu. 2 yıl içerisinde bu soruna da son veriyoruz" dedi.



"Değeri 3 kat artacak"

Edirnelilerin yaşadığı en büyük sorunun su kesintileri olduğunu anlatan Gürkan, "Edirne’nin tarihinde 3 kez planlı, projeli şebeke çalışması yapılmış. 1934, 1966, 1986. 1986’dan sonra adeta yeni bir Edirne kurmuşuz. Ama hiçbir projeye bağlı olmadan mevcut boruların ihaleleri yapılarak sizin oturduğunuz bölgeleri yapmışız. Tabi yetmiyor. Borunun çapı yetmiyor, gücü yetmiyor, taşıyamıyor. 4 Aralık’ta ihalesini yaptık. Bütün Edirne’nin içme suyu şebekesini komple yeniliyoruz. Tahmin ediyorum şubat sonu gibi kazmayı vuracağız" dedi.

Yerinde Kentsel Dönüşümün 3 mahalleyi kapsadığını anlatan Gürkan, "1. Murat, Fatih ve Kocasinan Mahalleri’nde Yerinde Kentsel Dönüşüme gidiyoruz. Kentsel dönüşümde 2 önemli şey var. Birincisi kentsel dönüşümün yerinde olması, çünkü 30-40 yıldır komşuluk ilişkileri var. Bu ilişkilerin bozulmasını doğru bulmuyoruz. İkincisi buradan bir maddi kazanç ortaya çıkacak. Bu maddi kazanç ev sahiplerinin olacak. Rantı ev sahipleri alacak. Bana en çok gelen soru; ‘Benim bir dairem var, Edirne’nin en güzel, en değerli yerinde. Ben yerine kaç daire alacağım?’ İlk olarak evi 100 metrekare olan vatandaşın kentsel dönüşümle metrekaresi 110, 120, 130’a kadar çıkacak. Bunları yaklaşık olarak söylüyorum şu anda. Tüm bunlar hesaplamaların sonunda belirlenecek. Amacımız, mevcut evden biraz daha büyük ama yenilenmiş, deprem riskine karşı dayanıklı, konforlu, elektrik, su tesisatı yenilenmiş, otoparkı, asansörü olan güvenli, modern ve çağdaş evler yapmak. Aynı yerde, aynı komşularla, daha çok yeşil alana sahip olarak. Biz o bölgenin bir planını yaptık. 1. Murat, Fatih, Kocasinan bu üç mahallede toplam bin 500 dönümlük bir alanı planladık ilk aşamada. Bu bin 500 dönümlük alanın toplamda 210 dönüm yeşil alan mevcut hali. Bu çalışmayı planladığımız gibi yaparsak bu yeşil alan yine aynı alanda 297 dönüme çıkacak. Yeşil alana binalar yaparak değil, yeşil alanları arttırarak, sosyal donatı alanlarını arttırarak bir kentsel dönüşüm yapmayı planlıyoruz. Şu anda ortalama 180 bin TL olan bir dairenin değeri kentsel dönüşümden sonra 500 bin, 600 bine çıkacak. Yani değeri 3’e katlanmış olacak. Dolayısıyla siz aslında bir evle rakamsal olarak 3 ev almış olacaksınız" dedi.

Başkan Gürkan daha sonra kadınlara hediyeler takdim etti.
Kaynak: İHA