HDP Diyarbakır Milletvekili Yiğitalp Açıklaması

'(696 sayılı KHK'nin 121. maddesi) Kendi güvenlik güçlerine güvenmeyen, onları devre dışı bırakan ve kendine göre bir paramiliter güç ile onun yasal zırhını oluşturan bir iktidarla karşı karşıyayız' 'Tek tip, cezaevlerinde provokasyon, insanları kimliksizleştirmek, kişiliksizleştirmek demektir'

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) 121. maddesine ilişkin, "Kendi güvenlik güçlerine güvenmeyen, onları devre dışı bırakan ve kendine göre bir paramiliter güç ile onun yasal zırhını oluşturan bir iktidar ile karşı karşıyayız." dedi.

Yiğitalp, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Uludere'deki olayın üzerinden 6 yıl geçtiğini ve aydınlatılmadığını söyledi.

696 sayılı KHK'nin 121. maddesini eleştiren Yiğitalp, "Kendi güvenlik güçlerine güvenmeyen, onları devre dışı bırakan ve kendine göre bir paramiliter güç ile onun yasal zırhını oluşturan bir iktidarla karşı karşıyayız." görüşünü savundu.

KHK'de yer alan, "tek tip kıyafet düzenlemesini" de eleştiren Yiğitalp, şu anda cezaevlerinde yüz binlerce insanın bulunduğunu söyledi.

Cezaevi koşullarının son derece ağır olduğunu dile getiren Yiğitalp, "Cezaevlerine şimdi de tek tipi dayatan bir durumla karşı karşıyayız. Tek tip, cezaevlerinde provokasyon, insanları kimliksizleştirmek, kişiliksizleştirmek demektir." ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, "ByLock listelerine" yönelik açıklamalar ve tahliyeleri anımsatması üzerine Yiğitalp, FETÖ üzerinden yapılan operasyonlara bakıldığı zaman "binlerce insanın tutuklandığını ve insanların kendini ifade edemediğini" savundu.

Yiğitalp, şöyle konuştu:

"Bu insanların tahliye edilmiş olması hukukun tecelli ettiği anlamına gelmez. Bankaya para yatıranı tutukluyorsun peki bankayı açana niye bir şey yapmıyorsun? Herhalde HDP'ye, Kürt siyasetine en büyük zararı onlar vermiştir. Çünkü sürekli onlar üzerinden operasyon yapıldı. O dönemlerde cemaati savunacağımızı, cemaat hiç düşünmezdi. 'Biz iktidarız' derdi. Şimdi biz, cemaatin üzerine yapılmış olan bu ağır baskıları söylemek gibi bir durumdayız. Bu umarım şimdikiler için de bir ders olur. Biz, rant, iktidar üzerinden bir siyaset gütmüyoruz. Hakk'ın ve halkın yanındayız. Hakkın ve halkın talepleri üzerinden siyaset yürütüyoruz."
Kaynak: AA