Bursa'da 'Sesiz Katil Karbonmonoksit' Paneli

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Sessiz Katil Karbonmonoksit" paneli düzenlendi.

Barışmanço Kültür Merkezinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Yıldırım Belediyesi, Türkiye Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve BursaGaz yetkililerinin katıldığı panelde, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak önlemler masaya yatırıldı.

Panelde konuşan İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı farkındalık oluşturmak adına bir araya geldiklerini söyledi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin Bursa'nın ve ülkenin önemli bir sorunu olduğunu aktaran Akan, "Her yıl yüzlerce insanımız karbonmonoksit zehirlenmelerinden bir şekilde etkileniyor. Özellikle kırsalda, kış aylarında ve lodoslu havalarda katı yakıtların yakılmasına bağlı karbonmonoksit zehirlenme vakaları görüyoruz. Amacımız bu konuda halkımızı bilinçlendirmek." dedi.

Akan, 112'ye gelen çağrıların yüzde 95'inin asılsız olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Olağan üstü hallerde 112 olarak bir sistemimiz var. Buraya gelen çağrıların yüzde 95'i asılsız. Yılda yaklaşık 11 bin çağrı geliyor. 11 bin çağrının sadece 500 veya 600'ü gerçek çağrı. Diğerleri tamamen asılsız ve alakasız çağrılar. Biz bu sorunun üstesinden gelemiyoruz. Bu sorunun üstesinden nasıl gelebiliriz? diye düşünürken, dedik ki en iyisi öğrencilerimizi eğitelim. Son 5 yıldır okullarda minik 112 diye bir eğitimimiz var. Eğitimlerimiz sonunda bu yıl baktık ki, 11 bin çağrı 5 bine düşmüş. Yani bizler çocuklarımızı eğiterek aslında büyüklerimizi de eğitiyoruz. Şimdide burada gençlerimizi eğiterek karbonmonoksit konusunda toplumumuzu bilinçlendirmek istiyoruz."

Vatandaşlara rüzgarlı havalarda sobalarını yakmamalarını tavsiye eden Akan, "Doğalgazlı bacalarında usulüne uygun imalatlarının ve montajların yapılması ile baca temizliğine dikkat edilmesini tavsiye ediyoruz. Eğer bir zehirlenme durumu söz konusuysa hemen 112'yi aramalarını öneriyoruz. Ambulans gelene kadar zehirlenenler, havadar bir ortama çıkartılmalı. Eğer ilk yardım biliyorlarsa nefes almaları sağlanmalı." İfadelerini kullandı.

Panelde Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart ve Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ergün birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından katılımcılara 30 elektrikli ısıtıcı, 20 karbonmonoksit detektörü çekiliş ile dağıtıldı.

Kaynak: AA