Bursa'da Kuyu Suları Devre Dışı Bırakıldı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kentte kuyu sularının devre dışı bırakıldığını ve su kalitesinin yüksekliğinin birkaç gün içinde kendisini hissettireceğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Aktaş, beraberindeki DSİ 1. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ve BUSKİ Genel Müdür Vekili Güngör Gülenç ile Doğancı Barajı'ndaki çalışmaları yerinde inceledi.

Tünel içinde yenilenen borunun barajdan su alımı yaptığı noktaya kadar yürüyen Aktaş, Çelenk'ten çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı.

DSİ Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle tarihi bir çalışma yapıldığını dile getiren Aktaş, "Burada 1983 yılında yapılmış bir hat var ve bu hat tekti. Yaklaşık 34-35 yıllık bir süreç. Bu hat yenilenirken beraberinde ikinci bir hat devreye alındı. Daha önceden bu hatta arıza olduğunda bazı bölgelere saatlerce su verilemezdi. Artık böyle bir sorun yaşanmayacak." dedi.

Bu çalışmalar esnasında kuyulardan takviye yapmak zorunda kaldıklarını aktaran Aktaş, "Özellikle son zamanda su kalitesi noktasında biraz serzenişler oldu. Ancak yaptığımız analizlere göre kuyu suyu takviyesine rağmen içme suyunda önemli bir sorun yok. Çalışmalar 1 Ağustos'ta başlamıştı, 5,5 ay gibi bir sürede bitirildi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 15 Ocak itibariyle tamamen devreye alınacak. Olası arızada ve sıkıntıda diğer hat devreye girmiş olacak ki bu da bizim elimizi ciddi şekilde rahatlatacak. Burada tarihi bir çalışma yapıldı. Bugün itibariyle kuyular devre dışı kalıyor. Birkaç gün içinde zaten su kendini hissettirecek. Hiçbir kuyu takviyesi olmaksızın baraj suyunu direkt arıtarak halkımıza ulaştırmış olacağız." diye konuştu.

- Ekonomik ömrü dolmuştu

DSİ 1. Bölge Müdürü Hayati Çelenk de barajdan su alımının yapıldığı metal aksamın ekonomik ömrünün 25 yıl olduğunu, barajın ise 35 yıldır hizmet verdiğini kaydetti.

Özelikle su alımı yapılan tıkaç betondan sonraki "Tehlike Vanası" denilen kelebek vanayı açma kapamada zorlandıklarını ifade eden Çelenk, şunları kaydetti:

"Açıkçası korkuyorduk. Bunun değiştirilmesi en güzel çözümdü. 25 yıllık ömrü aştığı için korozyonu artık önlemez durumdaydı. BUSKİ ve Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız istişarelerle bu hattın ve vanaların yenilenmesi kararlaştırıldı. Aynı anda şehre su da verebilmemiz için üst kotta ikinci bir su alma yapısı yapıldı. Şu anda bir yandan bypas hattından su veriliyor. Biz aralık sonu hattı devreye almayı planlıyorduk ancak elde olmayan nedenlerle 15 günlük bir gecikme oldu. 15 Ocak itibariyle hattı devreye alarak halkımıza daha sağlıklı su vermiş olacağız."

Kaynak: AA