AÜ'de Sınai Mülkiyet Bilgilendirme Toplantısı

Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) “Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

AÜ'de Sınai Mülkiyet Bilgilendirme Toplantısı
Türk Patent ve Marka Kurumu ile Avrupa Patent Ofisi (EPO) işbirliğiyle yürütülmekte olan “Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında düzenlenen toplantıya, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erol Gürpınar ve Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve üniversite senato üyeleri katıldı.

Toplantı’da Türkiye’deki sınai mülkiyet sisteminin ve yeni Sınai Mülkiyet Kanunu’nun üniversitelerdeki uygulaması konusunda bilgilendirmeler yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, araştırma odaklı üniversite olma hedefi doğrultusunda, buluşların sınai mülkiyet haklarının korunmasının ve ticarileştirilerek ekonomik değere dönüştürülmesinin Akdeniz Üniversitesi ve ülke için önemini vurguladı. Akdeniz Üniversitesi’nin patent süreçlerinde yetkilendirilmiş biriminin AKİŞMER Teknoloji Transfer Merkezi olduğunu söyleyen Ünal, Akdeniz Üniversitesi’nin yapılacak patent başvurularının maliyetlerini üstlenerek araştırmacıların bilimsel buluşlarının patente dönüştürülmesi için başvuruları beklediğini belirtti.

Üniversitelerin sınai mülkiyetle ilişkisini değerlendiren Prof. Dr. Habip Asan ise, üniversitelerde üretilen patentlerin hak sahipliğine yönelik önemli değişiklikler içeren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile uygulanmaya başlanan düzenlemeler hakkında bilgiler verdi. Asan, üniversitelerin sadece parayı bilgiye dönüştüren değil, bilgiyi de paraya dönüştüren üniversiteler olması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: İHA