Yunanistan'a Kaçan Askerlerin De Yargılandığı Davada Savunmalara Geçildi

Darbe girişimi sırasında aralarında Yunanistan’a kaçan subayların da aralarında bulunduğu 19 eski havacı askerin yargılandığı davada savunma yapan eski astsubay Rıfat Çelik, “Kaçma şansımız hiç yoktu. Kaçsaydık bizi vururlardı” dedi.

FETÖ tarafından organize edilen 15 Temmuz darbe girişiminde, aralarında 4’üncü Kara Havacılık Alay Komutanlığından helikopterlerle kalkış yapıp, İstanbul çevresinde darbe faaliyetlerine katılan ve bir kısmı Yunanistan’a kaçan subayların da bulunduğu 9’u tutuklu, 8’i firari toplamda 19 eski havacı asker sanığın yargılandığı davada sanık savunmalarına geçildi.

İstanbul 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın öğleden sonraki oturumunda ilk olarak sanık Rıfat Çelik’in ifadesi alındı. Darbe teşebbüsünde Vatan Caddesi üzerine ateş açan helikopterde teknisyen olarak görev yapan eski astsubay Rıfat Çelik savunmasında, görevinin uçuşları hazırlamak ve uçuşa çıkmak olduğunu söyledi.

Olay sırasında sanıklardan Mehmet Güngör ile konuştuğunu kaydeden sanık Çelik, “Mehmet’e kaçalım dedim ama kaçma şansımız hiç yoktu. Kaçsaydık bizi vururlardı. Kimseye zarar vermedim ve zarar vermek maksadıyla kimseye harekette bulunmadım” dedi.

Tutuklu sanıklardan eski pilot teğmen Halil Can Akbaş ise ByLock kullanmadığını ve Banka Asya’ya da hesabı dahi olmadığını belirterek, “Yaklaşık 1 aydır göreve başlamıştım. İlk uçuşumdu ve darbe teşebbüsü olduğunu saat 24.00 sıralarında telefonumdaki haberlerden öğrendim. Komutanıma ne olduğunu sorduğumda sıkıyönetim olduğunu söylemişti. Bu girişimden sıyrılmak istedim. Uçmak istemediğimizi biran önce alaya dönmek istediğimizi beyan ettik. Kaçmaya çalışırsak vurabilirlerdi. Kendi aralarında konuşuyorlardı. Tam olarak duyamadım ama konuşmalarından yurt dışına kaçacaklarını anladım. İlk olarak bizi de götürecekler zannettim. Gitmek istemediğimi söyledim. ‘Zaten sizi götürmüyoruz’ dediler. Kalkış yaptılar. Helikopterdeki eşyalarımızı da ormanlık alana attılar” diye konuştu.

Duruşma diğer sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.
Kaynak: İHA