'Türk Edebiyatı Tarihi Kitapları Sergisi' Açıldı

Milli Kütüphane Başkanlığında "Türk Edebiyatı Tarihi Kitaplar Sergisi" açıldı.

'Türk Edebiyatı Tarihi Kitapları Sergisi' Açıldı
Cumhurbaşkanlığı himayesinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu (TDK) öncülüğünde başlatılan "2017 Türk Dili Yılı" etkilikleri devam ediyor. Eylül ayındaki "Tarih Boyunca Türkçe Sözlükler Sergisi" ve Ekim ayındaki "Dil Bilgisi Kitapları Sergisi"nden sonra TDK ve Milli Kütüphane Başkanlığı iş birliğiyle "Türk Edebiyatı Tarihi Kitaplar Sergisi" açıldı. Milli Kütüphane Başkanlığındaki serginin açılışına TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Milli Kütüphane Başkanı Zülfi Toman ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan TDK Başkanı Kaçalin, 3’üncü sergiyi gerçekleştirmenin mutluluğunu duyduklarını ifade ederek, "Sergi kapsamına 1800’lü yılların sonundan itibaren olan kitapları aldık. Zirve olarak edebi tenkit ve değerlendirme Aşık Çelebi’de var. Ondan önceki tezkirelerimizi bir kayıt gibi görebiliriz. Sergide üç yazarlı, tek yazarlı, resimli ve eğitim amaçlı gibi çeşitli kademelerde edebiyat tarihi kitaplarını görebilirsiniz. Ayrıca kitap tanıyan ve sevenler için manevi bir değer olan yazarlarımızın imzalı nüshalarını da göreceksiniz" şeklinde konuştu.

Kaçalin, Türk dilini sadece televizyon yarışmalarında veya eğitimde kompozisyon yarışmaları olarak görmemek gerektiğini belirterek, bu konuda bir farkındalık sağlamak istediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek, sergi gezildi. Milli Kütüphane Başkanlığı binasında düzenlenen sergide 1889 yılından günümüze yaklaşık 130 yıllık süreçte yazılan 100 kadar edebiyat tarihi kitabı sergileniyor. Sergide genel edebiyat tarihi kitaplarının yanı sıra halk edebiyatı, divan edebiyatı, aşık edebiyatı ve yenileşme dönemi Türk edebiyatına dair eserler de yer alıyor.
Kaynak: İHA