Suudi Arabistanlı Şirketten Türkiye'ye 280 Milyonluk Yatırım

Suudi Arabistanlı şirketin Türkiye ‘ye yapacağı 280 milyon liralık yatırımın ilk ayağı Elazığ’da imzalanan protokolle start aldı.

Suudi Arabistanlı Şirketten Türkiye'ye 280 Milyonluk Yatırım
Suudi Arabistanlı bir şirket besi hayvancılığı için Türkiye’ye 280 milyon liralık yatırım yapma kararı aldı. Şirket kurduğu ortaklıkla 30 bin büyük baş hayvan ile yapacağı yatırımı ilk olarak Elazığ’dan başlattı. Bu kapsamda Vali Çetin Oktay Kaldırım’ın katılımıyla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dumandağ’in şirketi ile Suudi Arabistanlı yatırımcı Abdulhannan Muhamed Balbey arasında protokol imzalandı. Protokol çerçevesinde şirket, 2018 yılı için 2 bin baş hayvan ile 20 milyonluk yatırım yapacak.

Yapılacak yatırımın Elazığ’a ve ülkeye ciddi katkı sağlayacağını belirten Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Hayvancılık sektörüne bir yatırım için buradalar. Yapacakları yatırım planlamasını Borsa Başkanı Mehmet Ali Dumandağ ile yaptılar ve Sultanbeyli adında yeni bir şirket kurdular. İnşallah burada en kısa zamanda besi üretimi noktasında yatırımlarına başlamış olacaklar. İlimizin hayvancılık potansiyelini iyi biliyoruz. Bu potansiyelin gelişmesini istiyoruz. Bölgede liderlik yapmasını arzuluyoruz. İlk etapta besicilik ama aynı zamanda süt hayvancılığı olarak da yapmayı planlıyorlar. Türkiye’deki yatırım hedefleri 30 bin baş hayvan. Bu da 280 milyona tekamül ediyor. Bizim arzumuz tüm bu yatırımın Elazığ’da yapılmasıdır ”dedi.

Şuanda bin kapasiteli bir besi çiftliğine sahip olduklarını dile getiren Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, “Yatırımcıları Elazığ’a getirip faydalı olsun diye kendimizden feragat ettik. Ortaklarımızın da görüşünü alarak hep beraber bu karara vardık. İnşallah bu Elazığ için hayırlı olacak” diye konuştu.

Yatırımcı olarak Elazığ ve Türkiye’de büyük bir potansiyel gördüklerini vurgulayan Suudi Arabistanlı şirketin yöneticilerinden Halil Balbey, “Bunun ana nedeni Türkiye’de et miktarının az olması ve ete büyük bir talep olmasıdır. Bu alanda büyük hedeflerimiz var. Türkiye’de her alanda yeterince yatırımlar mevcut. Türkiye kendi üretimini karşılayabilen bir ülkedir. Ondan dolayı bizde Türkiye’yi seçtik. Özellikle Türkiye et ürünlerinde gelişmedi. Ana amacımız Türkiye’nin dışarıdan herhangi bir et ve ürünleri almamasıdır. Yine hayvancılığı geliştirerek Türkiye’nin kendi içinde bunu başarması ve istenilen seviyeye ulaşmasını sağlamaktır. Özellikle bu uzun vade gerektiren bir yatırım ama ulaşabiliriz. Bunu Elazığ’dan başlatacağız. Kesinlikle yakın zamanda herkes duyacak” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA