Libya'da 'Mısrata Ve Taverga' Barış Anlaşması

Mısrata'daki devrimciler tarafından rejime destek suçlamasıyla 7 yıl önce yerlerinden göç ettirilen Taverga sakinleri şubat ayında evlerine dönecek.

Libya'da, Kaddafi rejimine destek verdikleri suçlamasıyla Mısrata'daki devrimciler tarafından 7 yıl önce yerlerinden göç ettirilen Taverga sakinlerinin şubat ayında evlerine döneceği bildirildi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, yaptığı açıklamada, Mısrata ve Taverga belediye meclisleri arasında haziran ayında imzalanan ve UMH Başkanlık Konseyi tarafından onaylanan anlaşma gereğince, 7 yıl önce yerlerinden göç ettirilen Taverga sakinlerinin şubat ayı başında evlerine döneceğini duyurdu.

Serrac ayrıca devlete bağlı güvenlik ve hizmet kurumlarından, sayıları yaklaşık 40 bini bulan Taverga sakinleri için uygun bir güvenlik ortamının oluşturulmasını, onurlu bir hayat imkanı sunacak temel ihtiyaç ve taleplerinin karşılanmasını istedi.

Taverga halkının evlerine dönüş hakkını içeren anlaşma, Taverga ve Mısrata belediye meclisleri arasında haziran ayında imzalanmış, UMH tarafından da onaylanmıştı.

Mısrata'ya 30 kilometre uzaklıktaki Taverga'da ikamet eden yaklaşık 40 bin Libyalı, ülkede 2011 yılında başlayan halk ayaklanmaları sırasında "Mısrata'daki devrimcilere karşı durmak ve rejime yandaşlık yapmak" suçlamasıyla devrimciler tarafından Taverga'dan zorla göç ettirilmişti.

Taverga halkının büyük bölümü, ülkenin kuzeyindeki Trablus, Bingazi ve Ecdebiye'deki mülteci kamplarında hayatlarını idame ettiriyor.
Kaynak: AA