KESOB'da Esnafın Sorunları Masaya Yatırıldı

Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Ömer Sevengül, Mücbir Sebep Halinin uzatılması halinde borçların 5 yıl vadeye yayılması gerektiğini söyledi.

KESOB'da Esnafın Sorunları Masaya Yatırıldı
KESOB gerçekleştirilen toplantıya tüm oda başkanları ile AK Parti Kilis milletvekilleri Reşit Polat ile Mustafa Hilmi Dülger’de katıldı.

KESOB Başkanı Ömer Sevengül, Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Kilis’in roketli saldırılara maruz kalındığını hatırlatarak, bu nedenle 1 Mart 2016 tarihinden itibaren bu yılın sonuna kadar Kilis’te Mücbir Sebep Hali ilan edildiğini kaydetti.

Sevengül, "Bu nedenle her türlü Vergi, SSK ve Bağ-Kur Prim ödemeleri 31 Aralık 2017 tarihine kadar ertelenmişti. Biz esnaflar olarak, Mücbir Sebep Halinin uzatılmasını istiyoruz. Eğer uzatılmayacaksa da borçların faizsiz olarak 5 yıl vadeye yayılmasını istiyoruz. Biriken borçları ne esnafımız, ne sanayicimiz nede ticaret yapan kimse ödeyemez. Zaten işlerin kötü olduğunu herkes biliyor, birde üzerine biriken borçlar önümüzdeki aydan itibaren alınmaya kalkarsa, büyük sıkıntılar olur. Esnaf hem 2018 yılının SSK, Bağkur, vergi borçları hemde geçmiştekini ödeyemez, bu nedenle uzun vadeye yayılması gerekiyor” dedi.

Milletvekili Reşit Polat ise, Maliye Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini ifade ederek, “Maliye Bakanımız yurt dışında bir kez daha görüşerek, taleplerinizi ileteceğiz. Borçların ödenmesinde uzun vade olması yönünde taliplerinizi haklı buluyoruz. Mücbir Sebep Halinin uzatılmasına bakanlıklar istemiyor. Yeni bir uzatma olmayacak.Ama biz talepleri Ankara’ya taşıdık, taşımaya da devam edeceğiz. Borçların uzun vadeye yayılması için elimizden geleni yapacağız. Bugün bunun için buradayız. Sizleri dinlemek için buradayız” dedi.

Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger ise Mücbir Sebep Halinin uzatılmayacağı yönünde bilgi aldıklarını kaydetti.

Dülger, "Maliye Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlıklar ile temas halindeyiz. Doğu ve Güneydoğu’daki bazı illerde uygulanan Mücbir Sebep Hali 31 Aralık 2017 tarihinde sona eriyor. Borçların 4-5 yıla yayılması için çalışacağız”diye konuştu.

Esnaf oda başkanları da tek tek söz alarak sorunlarını dile getirdiler.
Kaynak: İHA