İdare Mahkemesinden 'Sendikal Faaliyet Engellenemez' Kararı

Genel Sağlık İş Sendikasının, Manisa’nın Salihli ilçesindeki devlet hastanesinde geçtiğimiz yıl aralık ayında sağlık çalışanlarına sendika takvimlerinin dağıtılmasının engellenmesi nedeni ile Manisa İdare Mahkemesinde 12 Ocak 2017 tarihinde açtığı davada karar 31 Ekim 2017 tarihinde verildi. Sendikaya iki gün önce ulaşan kararda mahkeme heyeti engellemenin, ’Sendika hakkının kullanılmasına müdahale niteliğinde olduğundan, hukuka uygun olmadığı’na hükmetti.

İdare Mahkemesinden 'Sendikal Faaliyet Engellenemez' Kararı
Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık İş) tarafından tüm sağlık çalışanlarının kullanımı için 2017 yılı için hazırlatılan takvim tüm Türkiye’ye dağıtıldı. Manisa’da ise 2016 yılının Aralık ayında Genel Sağlık İş Manisa il temsilcisi tarafından Salihli Devlet Hastanesindeki sağlık çalışanlarına sendika takvimlerinin dağıtılması için gidildiğinde hastane başhekimi tarafından dağıtımın engellendiği ve il temsilcisinin sendikal faaliyetine müdahale edildiği iddia edildi.

Sendikal faaliyetin engellendiği iddiası üzerine başhekim tarafından yapılan idari işlemin sendikal faaliyette bulunma özgürlüğünü kısıtladığı, çoğulcu demokrasi anlayışına aykırı olduğu, hastane yönetiminin takdir yetkisi bulunmadığı, sendikal hakların kullanımının kısıtlanmasının Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesine göre suç teşkil ettiği, takvim dağıtmanın sendikayı tanıtmak ve yeni üyeler kazandırmak amacıyla sendikal hakların kullanımı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, AİHS’nin 11. maddesine, Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 22. maddesine, Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin Sözleşmeye ve hukuka aykırı olduğu iddia edilerek iptaline karar verilmesi için 12 Ocak 2017 tarihinde Manisa İdare Mahkemesinde dava açıldı.

Yargılama sonucunda Mahkeme tarafından şu karar verildi:

“Sendikaların kurum personeli içinde üyesi bulunmasa dahi, sendikal faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik yayınlarda bulunma yetkisine sahip olan davacı sendikaya ait takvimlerin dağıtımında, anayasada belirtilen cumhuriyetin niteliklerine ve demokratik esaslara aykırı olmamak şartıyla bir sınırlamaya gidilemeyeceği, sendika temsilcisinin talebinin reddedilmesi ile kurum bünyesinde gerçekleşecek sendikal faaliyetlerin sınırlandırıldığı, yapılan bu müdahalenin sendikal faaliyetlere müdahale niteliğinde olduğu, bu müdahalenin hukuksal bir dayanağının bulunmadığı görülmektedir. Bu durumda, dava konusu işlemin, sendika hakkının kullanılmasına müdahale niteliğinde olduğundan, hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır."

Başhekim hakkında yapılan suç duyurusu Anayasa Mahkemesine taşındı

Genel Sağlık İş tarafından ilgili başhekim hakkında ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş, savcılığın takipsizlik kararına karşı Salihli Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilmiş, itirazın reddedilmesi üzerine konu Anayasa Mahkemesi gündemine taşındı.

"Hukuk tanımazlığa karşı mücadelemiz devam edecek"

Sendikal haklarının kullanımına engel olan başhekimin cezalandırılması için Anayasa Mahkemesinden hukuk devletinin gereklerine uygun bir karar beklediklerini ifade eden Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, “Hukuksuzluk nereden ve kimden gelirse gelsin, kendini hukuktan üstün görenlere, kendini kanun zannedenlere ve hukuk tanımazlığa karşı mücadelemiz devam edecektir. Bu vesileyle sendikamız hukuk müşavirleri Av. Abdullah Hızal ve Av. Mehmet Öğet’e sendikal mücadelemize katkıları ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA