Erzincan Gençlik Merkezi'nde Kadın Hakları Programı Düzenlendi

Erzincan Gençlik Merkezi tarafından Kadın Hakları,Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Erken Yaşta Evlilik ve Kadına Yönelik Şiddet konularında farkındalık oluşturmak amacıyla program düzenlendi.

Erzincan Gençlik Merkezi'nde Kadın Hakları Programı Düzenlendi
Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Erzincan Gençlik Merkezi gençlerin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Erzincan Gençlik Merkezi koordinasyonunda Hacı Ali Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gençlik Merkezi Temsilcisi Mine Nur Özdal’ın katkılarıyla Kadın Hakları,Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Erken Yaşta Evlilik ve Kadına Yönelik Şiddet konularında program düzenlendi.

Erzincan Gençlik Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen programa Erzincan Gençlik Merkezi Müdür Vekili Ertuğrul Köroğlu, Erzincan Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Arpacı, ve gençler katıldı.

Program Hacı Ali Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gençlik Merkezi Temsilcisi Mine Nur Özdal’ın sunumu ile başladı.

Özdal sunumunda Anadolu Kadınına 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldığını belirterek "Türkiye’nin yüzyılın modern çağdaş ülkesi olarak anılan birçok ülkesinden çok daha önce, "Seçme ve Seçilme Hakkı" tanıyarak kadına ve kadın haklarına verdiği önem ve değeri göstermiştir." dedi.

Kadınların şiddet vasıtasıyla zorla ikincil bir konuma yerleştirildiğini, kadınların ve kız çocuklarının çoğunlukla aile içi şiddet, erken yaşta zorla evlendirme gibi suçlar sonucunda insan haklarını ciddi bir şekilde ihlal eden şiddetin pek çok boyutuna maruz kaldıklarını söyleyen Özdal kadının toplum içerisindeki yerini güçlendirmek için bilinçlenmenin önemine vurgu yaptı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği konusunda gençlere bilgi veren Erzincan Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Arpacı "Toplumsal cinsiyet eşitliği her şeyden önce bir insan hakları meselesidir. Aynı zamanda, kalkınmanın ana faktörlerinden biridir. Bir toplumda insani gelişmenin bütüncül olarak sağlanabilmesi için erkekler ve erkek çocukları ile birlikte kadınların ve kız çocuklarının kendi yetenek, birikim ve tercihlerini gerçekleştirecek olanaklara erişmelerinin ve haklarından tam anlamı ile faydalanabilmelerinin sağlanması gerekir." şeklinde konuşarak toplumsal cinsiyet eşitsizliği çözümünün kilit noktaların, hukuk, siyaset ve eğitim olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA