Dağlık Alanların Yönetimi İncirliova'da Masaya Yatırıldı

İncirliova Belediye Başkanlığı ile Dağlık Alanların Sürdürülebilirliği ve Yönetişimi Derneği ortaklaşa “Dağlık Alanların Planlanması ve Yönetimi” konulu bir konferans düzenlendi.

Dağlık Alanların Yönetimi İncirliova'da Masaya Yatırıldı


İncirliova Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen konferansta İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Toprak, dağlık alanların planlanması ve yönetimi konusunda katılımcıları bilgilendirirken Belediye Başkanı Gürşat Kale’de önümüzdeki süreçte dağlık alanlar ve oralarda bulunan yerleşim birimlerine ilişkin yapmayı planladığı hizmetlere ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.

Dağlık Alanların Planlanması ve Yönetimi Konferansı’nda dağlık alanlara ilişkin yapılan çalışmaların yanı sıra yapılabilecek olan hizmetlere ilişkin katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Zerrin Toprak; “Dağlık alanların doğal yapılarının korunarak geliştirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yöre halkının yaşam koşullarının iyileştirilmesi, dağların sürdürülebilir kalkınması ve korunması, ormanların korunması, geliştirilmesi ve genişletilmesi, özel ödenekler oluşturularak dağlık alanların kullanım esaslarının belirlenmesi, dağ ve dağlık alanların çevresinde bulunan tehditleri ortadan kaldırmak, dağlık alanlara özgü yapıların net bir şekilde tanımlanması, nüfusu yerinde tutmak ve genç nüfusun dışarı göçünü engellemek, dağlık alanlarda bulunan yerleşim birimlerindeki altyapı ve sosyal tesisleri oluşturmak ve mevcut olanların da şartlarının iyileştirilmesi, tarım ve mera arazilerinin korunması dağlık alanlardaki tarımsal faaliyetlerin modernleşmesini sağlamak, dağlık alanlardaki geleneksel gelir kaynaklarına ek olarak turizm faaliyetlerini geliştirmek, yerel enerji kaynaklarının çevre koruma ilkeleri doğrultusunda geliştirmek gerekiyor” şeklinde konuştu.



İncirliova Belediyesi olarak bilimsel çalışmalara büyük önem verdiklerini ve bu konuda özellikle Adnan Menderes Üniversitesi ile çeşitli konularda iş birliği yapmaya özen gösterdiklerini vurgulayan İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale ise “Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren ilçemizin tamamına hizmet götürmeye gayret ettik. Özellikle Büyükşehir Yasası ile birlikte hizmet alanımız ciddi arttı. Böylesine büyük alana hizmet etmek adına alanlarında önemli çalışmalara imza atan siz değerli katılımcılarımızla birlikte özellikle dağlık alanlarımızın korunması, turizme açılması, kırsal kalkınmanın sağlanması, doğa sporlarının yapılması, doğal ve kültürel etkinliklerin organize edilmesi, tarihsel ve kültürel dokunun korunması için sizlerle işbirliği içinde olacağız. Çünkü ilçemizin en ucra köşesi bizimdir. Bunun için de elimizden gelen tüm çabayı sağlayacağız” dedi.



Düzenlenen Konferansa Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman, Doç. Dr. İbrahim Güray Yontar, Doç. Dr. Yunus Emre Özer, Yard. Doç. Dr. Ayten Can Tunali, Uzman Psikolog Gülşah Kale, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Nusrettin Debre, Tarım İlçe Müdürü Hasan Basri Özdemir, Karşıyaka Belediyesi Akademi Birimi Koordinatörü Alper Akbulut, Zik Zak Grup Öğretmenleri Yusuf Çağlayan ve Osman Torun, Arkeolog Yusuf Yavaş, AYDAK, AYDOS, Ayyıldız Doğa Sporları Kulübüleri temsilcileri ile ADÜ Dağcılık Topluluğu temsilcisi katıldı.

Kaynak: İHA