Çukurova'dan Ülke Ekonomisine Katkı

Adana Valisi Demirtaş: 'Tarımsal üretim değerimiz TÜİK’in yayınladığı rakamlara göre 2015 yılında 5,7 milyar lirayken 2016 yılında 6,44 milyar lira değerine ulaşmıştır'.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yayınladığı rakamlara göre kentte tarımsal üretim değerinin 2015-2016 döneminde 5,7 milyar liradan 6,44 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

Demirtaş, bu yıl içerisinde tarımla ilgili kentte yapılan çalışmaları değerlendirerek, son yıllarda uygulanan tarım politikalarının olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

Adana'nın verimli toprakları, iklimi ve diğer doğal koşullarıyla tarımda ülkenin öncü şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Demirtaş, şunları aktardı:

"Adana tarımı, ülkemizin tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına (GSYH) önemli katkılar sağlamaktadır. Bu potansiyelin her geçen yıl değerlendirilmesi ile tarımsal üretim değerimiz TÜİK’in yayınladığı rakamlara göre 2015 yılında 5,7 milyar lirayken, 2016 yılında 6,44 milyar lira değerine ulaşmıştır. Yine TUİK verilerine göre ilimizde 2017 yılında gıda ve tarım ihracatının toplam ihracata oranı yüzde 25 olarak gerçekleşmiştir. İlimizin gıda ve tarım ihracat değeri ise aralık ayı hariç 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir."

Demirtaş, Adana'da bu yılki üretim sezonunda yaklaşık 3,7 milyon ton tarla bitkileri, 1,6 milyon ton meyve, 1,4 milyon ton sebze, 1,3 milyon ton turunçgil, 84 bin ton soya, 98 bin ton yer fıstığı, 1,4 milyon ton dane mısır, 831 bin ton karpuz, 179 bin ton pamuk ve 885 bin ton buğday üretimi yapıldığını kaydederek, üretim oranlarının sevindirici boyutta olduğunu ifade etti.

Adana'da ayrıca 230 bin civarında büyükbaş, 720 bin küçükbaş hayvan varlığının bulunduğunu belirten Demirtaş, bu yılki üretim sezonunda 15 bin 154 ton kırmızı, 62 bin 729 ton beyaz et ve 170 milyon yumurta üretildiğini bildirdi.

- Tarım organize sanayi için ön başvuru yapıldı

Demirtaş, Adana genelinde bu yıl itibarıyla organik üretim yapan 282 işletme bulunduğunu ve 59 üründe organik üretim yapıldığını belirterek, Adana'nın tarım potansiyelinin geliştirilmesi yönünde çalışmaların kararlılıkla süreceğini, bu kapsamda 2017 yılı içerisinde kentte birçok etkinlik ve çalışmanın gerçekleştirildiğini ifade etti.

Türkiye'de daha dengeli bir yerleşme düzeninin sağlanması ve göçün kademeli olarak yönlendirilebilmesi amacıyla oluşturulan Cazibe Merkezleri Programına, Adana ve İçel'in de dahil edildiğini hatırlatan Demirtaş, bu kapsamda Karataş ilçesi Bebeli Mahallesi'nde 3 bin 200 dekar alan üzerine kurulacak ve ortalama 2 bin kişinin çalışacağı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasıyla ilgili ön başvurunun yapıldığını bildirdi.

Demirtaş, ihtisas bölgesiyle kentin en önemli sektörlerinden biri olan tarımda yenilikçi bir yaklaşımla kümelenme yoluyla rekabet gücünün artırılmasının hedeflendiğini, Adana Ticaret Odası ile ortak yürütülecek bu proje için bugüne kadar 55 yatırımcının başvuru yaptığını kaydetti.

Bu yılın Adana tarımı açısından hayli olumlu verilerle sonuçlanmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Demirtaş, tarımda verimliliğin yanı sıra bilinçli üretimin de arttırılması için yıl boyunca gerçekleştirilen etkinliklerin 2018 yılında da artarak devam ettirileceğini bildirdi.

Demirtaş, gıda denetimleri hakkında da bilgi vererek, yıl içerisinde 95 denetçi tarafından 27 bin 242 gıda denetiminin yapıldığını 174 Alo Gıda hattına yapılan bin 187 ihbarın değerlendirildiğini ve gıda mevzuatına uymayan 369 işletmeye 1 milyon 196 bin lira ceza kesildiğini kaydetti.

Kaynak: AA