Odunpazarı Belediyesi Sosyal Belediyecikle 2017'Yi Geride Bıraktı

Sosyal demokrat ve halkçı belediyecilik çalışmaları ile mutlu kentsel yaşamının oluşturulmasına büyük katkı sağlayan Odunpazarı Belediyesi, çalışmalarına devam ediyor.

Odunpazarı Belediyesi Sosyal Belediyecikle 2017'Yi Geride Bıraktı
Bugüne kadar Aşevi, Halk Market, Halk Merkezi, OMEK, OKEP gibi uygulamaları ile ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında olan Odunpazarı Belediyesi’ni 2017 yılında da vatandaşlar ihtiyaç duydukları her alanda yanında gördü. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bugün; Aşevi, 11 Halk Merkezi, 2 Gençlik Merkezi, Odunpazarı Meslek Edindirme Kursları (OMEK), Odunpazarı Kadın El Sanatları Pazarı (OKEP), Halk Market, İletişim Karavanı ile Tedarik ve Lojistik Birimi olmak üzere tam 8 alanda faaliyet gösteriyor. Odunpazarı Belediyesi’nin yeni yönetimi göreve geldiğinde küçük hacimli Aşevi ve Paylaşım Merkezi ile çalışmalarına başlayan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, daha önce Kültür Müdürlüğü bünyesinde bulunan OMEK’in kendi bünyesine bağlanması ile çalışmalarını genişletti. Başkan Kurt göreve gelir gelmez yeni bir Aşevi Binası için çalışmalarına başlayan Odunpazarı Belediyesi, Aşevi’nin kapasitesini artırarak 2014 yılı temmuz ayında yeni binasına taşıdı. Aşevi’nden 1 Ocak 2017 tarihinden bugüne kadar 528 bin kişi faydalandı.

11 Halk Merkezi’nde 8 bin 697 kişiye hizmet

Odunpazarı Belediyesi, 2015 yılında sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda gelişmesini; kadınların, çocukların ve gençlerin yaşam standartlarını yükseltmek için Halk Merkezleri ve Gençlik Merkezleri çalışmalarına başladı.

2015 yılı Ocak ayında ilk halk merkezi olan Orhangazi Halk Merkezi’ni açan Odunpazarı Belediyesi, Ağustos ayında ikinci halk merkezi olan Emek Halk Merkezi ile çalışmalarına devam etti. Odunpazarı Belediyesi daha sonra Gökmeydan Halk Merkezi, Büyükdere Halk Merkezi, Ihlamurkent Halk Merkezi, Vadişehir Halk Merkezi, Sezai Aksoy Halk Merkezi, Aydın Arat Halk Merkezi, Kırmızıtoprak Halk Merkezi, Karapınar Halk Merkezi, Selami Vardar Halk Merkezini açtı. Faaliyete geçirilen bu 11 Halk Merkezi ile özellikle kadınlar ve çocukların kişisel gelişimleri için atölyeler açan Odunpazarı Belediyesi, halk merkezleri içinde buluna Halk Kütüphaneleri ile de vatandaşlara hizmet etmeye devam ediyor. Halk Merkezlerinde 2017 yılı boyunca 4 bin 465’i yetişkin, 4 bin 232’si çocuk olmak üzere 8 bin 697 kişiye hizmet edildi.

Gençlik Merkezileri ile geleceğe yatırım

Geleceğin gençler tarafından şekillendirileceğini ve bu konuda gençlere destek olunması gerektiğinin bilincinde olan Odunpazarı Belediyesi, 2015 yılı Şubat ayında Büyükdere Gençlik Merkezi’ni, Ağustos ayında ise Emek Gençlik Merkezi’ni kurdu. Gençler kendileri için hayata geçirilen Gençlik Merkezlerinde bilgi ve birikimlerini paylaşıyor, yeni fikirler üretiyor. Gençler bu merkezlerde sıkı bağlar kurarken, gençlik Merkezleri’nde açılan kurslarla gençlerin kişisel gelişimlerine de katkıda bulunuluyor. Gençlik Merkezlerinde 2017 yılı boyunca 10 branşta, 44 grupta ve 2 merkezde toplam 2 bin 568 kişiye hizmet verdi. 2017 yılında Gençlik Merkezlerinde 19 tiyatro gösterimi, 15 film gösterimi, 7 piknik, 4 doğa yürüyüşü ile çok

sayıda da sosyo kültürel etkinlik düzenlendi.



1 yılda 636 hane faydalandı

Odunpazarı Belediyesi’nin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde yürüttüğü projelerden biri de Türkiye’de sosyal demokrat belediyecilikte örnek gösterilen Halk Kart ve Halk Market Projesi. Yoksullukla Mücadele Günü olan 17 Ekim 2015 yılında kurulan Halk Market ile Odunpazarı Belediyesi; ihtiyaç sahibi vatandaşlara erzak kolisi göndermek yerine, ihtiyaç duydukları ürünleri kendilerinin seçmesini sağlıyor. Halk Market yetkilileri 1 yıl içerisinde bin 702 hanenin inceleme ve değerlendirilmesini yaparken, bu ailelerden 636’sı Halk Kart sahibi olarak Halk Market’ten her ay düzenli olarak alışveriş yaptı.

OKEP ile ev kadınlarına destek

‘Kadınları ve çocukları ile mutlu bir Odunpazarı’ sloganını benimseyen Odunpazarı Belediyesi, OKEP ile ev kadınlarının bütçesine destek olmayı sürdürüyor. Bir yıl içinde 166 kadına hizmet veren OKEP; Eskişehirli ev kadınlarının gücü ile her geçen gün gelişerek, şehrin en renkli pazarı haline geldi. Tamamı el emeği-göz nuru ürünlerden oluşan OKEP, hafta sonları Tarihi Odunpazarı Bölgesinde kurulan çadırlarda vatandaşla buluşuyor. Odunpazarı Arasta Çarşısı’nda açılan OKEP El Ürünleri Mağazası’nda da satış yapan OKEP’li kadınlar el emeğiyle ürettikleri ürünlerini artık Çarşamba Pazarı’nda kurdukları stantta da satıyor.

OMEK’den 2 bin 23 kişiye kurs

Usta öğreticileri ve verilen eğitim ile dikkat çeken OMEK, geçmiş döneme göre daha profesyonel ve uzmanlık gerektiren alanlardaki kursları ile daha da zenginleşerek yoluna devam ediyor. Kendi usta öğretici alt yapısını oluşturarak faaliyetlerini sürdüren OMEK’te, KOSGEB destekli girişimcilik eğitimleri de veriyor. 1 yıl boyunca 42 branşta,1- 116 grupta; bin 618 yetişkin, 405’i çocuk olmak üzere toplam 2 bin 23 vatandaşa hizmet veren OMEK’de çalışmalar devam ediyor.

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Odunpazarı Bölgesi’nde ki çalışmaların daha verimli olması için 2017 yılı Temmuz Ayında “İletişim Karavanı” ile her mahalleye hizmet götürdü. 29 Temmuz’da ilk yolculuğuna çıkan İletişim Karavanı, 3 Aralık 2017 tarihine kadar 516 kişiden 784 adet istek, görüş, öneri, beklenti ve şikayet aldı.
Kaynak: İHA