Kolon-Rektum Kanseri Belirtileri

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. S. Savaş Yürüker, kolon-rektum kanserinin başlangıçta hiçbir bulgu vermeyebileceğini, kanserin bağırsaktaki yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak karın ağrısı, kanama, kabızlık, sık tuvalete gitme ve tuvalet sonrası rahatlayamama gibi tuvalet alışkanlıklarında değişme olabileceğini söyledi.

Ailesinde kolon kanseri olanlara kolonoskopi taraması yaptırmaları tavsiyesinde bulunan Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastaneleri Genel Cerrahi Kliniği doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. S. Savaş Yürüker, "kolon-rektum kanseri nedir, nasıl oluşur, belirtileri ve tedavi yöntemleri" hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. S. Savaş Yürüker, "Kolon sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmını oluşturur. Yaklaşık 1,5 metre uzunluğundadır. Son 12-15 cm.lik kısmı rektum olarak adlandırılır. Besinlerin sindirimi ince bağırsaklarda tamamlandıktan sonra kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsakta başlıca su ve bazı minarelerin emilimi yapılır ve son kısmında tuvalet yapana kadar depolanır” dedi.

Doç. Dr. S. Savaş Yürüker şu bilgileri verdi: “Kolon-rektum kanserlerinin nedenleri arasında en önemli faktörler genetik ve çevresel faktörlerdir. Kolon-rektum kanserlerinin yüzde 90’ı poliplerden gelişir. Bu yüzden poliplerin tedavisi ile kanserin gelişimi engellenebilir. Yaşla birlikte görülme sıklığı arttığı için 50 yaşından sonra herkese kolonoskopi ile tarama önerilmektedir. Kolonoskopi işlemi sırasında görülen polipler çıkarılabildiği için, kolonoskopi hem tanı hem de tedavi için kullanılmaktadır. Bazı erken evre kanserlerde tedavi sadece kolonoskopi ile olabilmektedir. Bu yüzden hastalığın herhangi bir şikayet oluşturmadan erken evrede yakalanması için kolonoskopi çok önemlidir. Ailesinde kolon kanseri olanlarda ise bu taramanın daha erken yaşta yapılması gerekmektedir. Kolon-rektum kanseri başlangıçta hiçbir bulgu vermeyebilir. Kanserin bağırsaktaki yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak karın ağrısı, kanama, kabızlık, sık tuvalete gitme ve tuvalet sonrası rahatlayamama gibi tuvalet alışkanlıklarında değişme olabilir. Hastalığın tedavisi kanserli bölgenin cerrahi ile çıkarılmasıdır. Erken evre hastalıkta sadece kolonoskopi ile ameliyat gerekmeden de tedavi yapılabilmektedir. İleri evre hastalıkta kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları da yapılmaktadır. Rektum kanserinin tedavisi kolon kanserinden farklıdır. Belirli bir aşamayı geçen rektum kanserinde cerrahi tedavi öncesi radyoterapi ve kemoterapi uygulamaları hastalığın tedavisinde belirgin fayda sağlamaktadır. Özellikle anüse yakın hastalığı olan hastalarda eskiden anüs iptal edilip hastalara kalıcı kolostomi açılıyordu. Günümüzde bu hastaların büyük çoğunluğunda cerrahi öncesi bu tedaviler ile anüs koruyucu ameliyatlar yapabiliyoruz.”
Kaynak: İHA