Ankara Büyükşehir Belediyesinde Yangın Tatbikatı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği acil durum tahliye tatbikatıyla gerçeğini aratmayan bir kurtarma operasyonuna imza attı. Belediye binası konferans salonunda mesai saatlerinde gerçekleştirilen kapsamlı yangın tatbikatı personeli heyecanlandırırken, binada hareketli anlar yaşanmasına neden oldu.

Belediye personeline yönelik birçok birimin ortaklaşa gerçekleştirdiği tatbikat, senaryo gereği konferans salonundaki UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) ve elektronik kontrol cihazlarının yoğun su ile temas etmesi sonucu başladı.

Senaryo, yaklaşık 250 kişinin katıldığı bir konferans sırasında kabloların şase yapması sonucu çıkan yangın dumanlarının etrafı sarmasıyla devam etti. Temsili yangında ilk müdahaleyi yapmaya çalışan görevli belediye personelinden iki kişi, elektrik akımına kapılarak yere düştü. UPS’de çıkan yangın tavanda bulunan elektrik tesisatının tutuşmasına da neden oldu. Civardaki personel, görevliler tarafından tehlikeli bir durum arz eden yangın mahalline yaklaşmamaları konusunda uyarıldı.

Ekiplerin hızlı koordinasyonu hayat kurtarıyor

Yangın çıktığında konferans salonunda seminerde bulunan 250 kişi görevlilerin yol göstermesiyle acilen tahliye edilerek daha önceden belirlenen toplanma alanlarına götürüldü. Güvenlik için acil önlem olarak Destek Hizmetleri görevlilerince binanın elektrikleri kesilerek ilgili makamlara bilgi verildi.



Zamanında ve doğru müdahale

Yangının başlamasıyla birlikte 112 Acil Çağrı Merkezi’nden alınan yangın ihbarı sonrası olay mahalline, İskitlerdeki Merkez İtfaiye ekipleri ulaştı. 42 metrelik merdiven aracı, çok maksatlı çift kabin itfaiye aracı, 1 adet kobra aracı, 2 acil müdahale ambulansıyla birlikte konferans salonunun önüne geldi.

Dakikaların önemi

Otomatik merdiven aracı konferans salonunun üst katında bulunan yemekhane terasında mahsur kalan 4 kişiyi kurtararak tahliye işlemine başladı.

Merdiven aracı ile eş zamanlı olarak kobra aracından iki itfaiyeci yangına müdahale için konferans salonuna girdi. Konferans salonun ilk giriş kapısı önünde konuşlanan çok maksatlı araç personeli de ikinci müdahale kolunu oluşturdu.

İçeride yangına müdahale eden personel telsiz anonsu ile iki adet kazazedenin bulunduğu bilgisini verdi. Anons sonrasında ekip amirinin emri ile tam teçhizatlı 4 itfaiye personeli sedye ile kazazedelerin tahliyesi için konferans salonuna girdi. Bu sırada duman tahliyesi için aspiratör cihazı kuruldu ve konferans salonundaki duman giderildi.

Yangın başarıyla söndürüldü

Hızlı ve seri şekilde hareket edilmesi sonrası yangın tamamen kontrol altına alınırken, içeride mahsur kalan iki kazazede itfaiye personeli tarafından güvenli bir şekilde sedyeyle taşınarak sağlık ekiplerine teslim edildi.

İtfaiyeciler, kontrol altına aldıkları yangını daha sonra gerçekleştirdikleri soğutma çalışmalarıyla tamamen söndürdü ve ortamdaki dumanı tahliye etti. Yangının tamamen söndürülmesi ve binada güvenliğin sağlanmasının ardından binaya giren 4 itfaiyeci konferans salonunda ayrıntılı bir inceleme çalışması yaparak, binada başka bir kazazede bulunup bulunmadığını amirlerine rapor etti. Hasar tespit çalışmalarının ardından tatbikata katılan tüm belediye birimleri tatbikatı başarıyla tamamladı.
Kaynak: İHA