Yürümek İçin Yardım Bekliyor

İzmir’de yaşayan ve geçirdiği hastalığın etkisiyle yürüyemeyen 13 yaşındaki Kerim Tüccar’ın ailesi, yoğun bir fizik tedavi ile Kerim’in yürümeye başladığını ancak maddi imkansızlıklardan dolayı bırakmak zorunda kaldıklarını belirterek, yetkililerden yardım istedi.

Yürümek İçin Yardım Bekliyor
Karşıyaka ilçesinde yaşayan İbrahim Tüccar (49) ile Döne Tüccar (41) çiftinin tek çocukları ve doğuştan ’Beyinde su toplanması’ diye de bilinen hidrosefali hastası olan 13 yaşındaki Kerim Tüccar, konuşamıyor, görme güçlüğü çekiyor ve yürüyemiyor. Çocuğunun yoğun bir fizik tedavinin ardından yürüyebildiğini, ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle tedaviye devam edemeyince tekrar yürüme yetisini kaybettiğini belirten anne Döne Tüccar, doktorların yoğun bir fizik tedavi alması gerektiğini söylediğini belirterek, yetkililerden yardım istedi.

“ÖZEL FİZİK TEDAVİYLE YÜRÜDÜ VE ŞOK GEÇİRMİŞTİK”

Doktorların Kerim’in eğer yoğun bir fizik tedavi alırsa yürüyebileceğini söylediğini öne süren anne Döne Tüccar, “Kerim yürüyebilir, hiçbir şekilde sıkıntısı yok, kasılması yok, spastiği yok. Sadece kas zayıflığı var yürüyemediği için. Bunun için de yoğun bir şekilde fizik tedaviye ihtiyacı var. Devletin sağlamış olduğu özel eğitim merkezlerine 13 senedir gidip geliyorum ama ben Kerim’in hala sırtımda taşıyorum. Çünkü bize vermiş oldukları haftada 45 dakika fizik tedavi ve bu da Kerim’i yürütmeyi başaramadı. Buna bağlı olarak bizim çocuğumuz neden yürüyemiyor bunu merak ettim. Acaba eğitim merkezi mi başaramıyor, fizik tedavi mi yetersiz, yoksa çocuğumda nörolajik durumuna bağlı olarak yürüme eksikliği mi var. Bu yüzden kendimiz özel olarak fizik eğitmeni getirdik eve ve bizim çocuğumuz kalkıp yürümeye başladı.

Bunun şokunu yaşadık. Sonra eğitime imkansızlıklardan dolayı tekrar ara vermek zorunda kaldık. Ve şu an başladığımız yere gelmiş olduk. Fizik tedavi anlamında destek istiyoruz” dedi.



“DÖRT DUVAR ARASINDA YAŞIYOR”

Kerim’in dört duvar arasında hapis hayatı yaşadığını belirten anne Tüccar, “Çok zor anne olarak çünkü benim tek çocuğum yürüyemediği için bizi kullanıyor. 13 yaşındaki çocuğun altını temizlemek ve bu durumdan kendisi de çok rahatsız oluyor. Bir yere götürdüğümde denizin, gökyüzünün nasıl bir şey olduğunu o yaşayıp, hissetmediği için üzüntü yaşıyorum. Devamlı yürüyeceğinin hayalini kuruyorum. Şu an elimde olan, ayakta durduğu resimlerine bakarak teselli bulmaya çalışıyorum. Devamlı o resimlere bakıyorum, çok zor bir duygu, Allah kimseye yaşatmasın. Oyun oynayamıyor, Kerim’in bir tane oyuncağı yok. Oyuncaklarını oynayacak durumda değil. Bilmediği için televizyonda çizgi filmlere bakıp vakit geçiremiyor çünkü görselliği sıkıntılı. Dışarıda gidip bir parkta salıncağa binemiyor çünkü Kerim yürüyemiyor. Sıkıldığında bazen ona müzik dinletiyorum. Kerim’in hayatı dört duvar arasında geçiyor” ifadelerini kullandı.

DEVLETTEN YARDIM İSTEDİ

Oğlunun yüzde 100 engelli raporu bulunduğunu belirten anne Tüccar, "Devletten isteğim, gerçekten engelliler için çok güzel çalışmalar yapıyor bundan memnunuz ama milli eğitimdeki çocuklarımıza nasıl burslar tanınıyor, sağlıklı çocuklar geleceğine kazandırılmaya çalışılıyor; devletimiz, özel eğitimdeki çocukların raporlarına bakarak da yüzde 100 engelli bir çocuğun fizik anlamında ne kadar fizik tedavi görmek istiyorsa bunu sağlaması gerekiyor. İkincisi bu çocukları taşımak getirip götürmek çok büyük zorluk. Bunun yanında devletimiz bu tip çocuklara özel anlamda haftanın 5 günü olmayabilir ama eve fizyoterapist göndermesi için sesleniyorum. Ben devamlı sırtımda indiriyordum ama şu anda taşıyacak gücüm kalmadı, çünkü Kerim artık büyüyor, bunun ilerisi de var ve ben ‘ileride ne olacak’ diye hep bunun endişesiyle yaşıyorum. En azından kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelir. Hayat fani bizim ne olacağımız belli değil benden sonra çocuğumun yürüdüğünü ve ihtiyaçlarını karşıladığını görmek istiyorum” dedi.



HİDROSEFALİ NEDİR?

Hidrosefali, ’beyinde su toplanması’ olarak da bilinen, beyin ventriküllerinde ve boşluklarında normalin üzerinde BOS (beyin omurilik sıvısı, serebrospinal sıvı) birikmesi durumudur. Bu durum kafatasının içindeki kafa boşluğunda basıncın artmasına ve kafanın artan ölçüde büyümesine, kasılmalara ve zihinsel engelli olma sonuçlarına yol açabilir. Bu terim hidro (su) ve sefali (kafa) terimlerinden türemiştir.

Kaynak: İHA