Yetiştiricinin İmdadına Mısır Samanı Yetişti

Ülke genelinde yaşanan saman sıkıntısı üzerine Aydınlı çiftçilerin imdadına kurumuş mısır samanı yetişti. Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kozbek, 18-20 TL civarında olan saman fiyatları nedeniyle alternatif arayışı içine giren çiftçinin mısır samanı ile sorunu çözdüğünü belirtti. Mısır samanının ise balyasının yaklaşık 5 TL’ye mal edildiği belirtildi.

Yetiştiricinin İmdadına Mısır Samanı Yetişti
Son aylarda samanın karaborsaya düşmesi ve fiyatların yükselmesi ile birlikte, bazı illerde komşu ülkelerden saman ithalatı yapılırken Aydın’da çiftçiler danesi hasat edilmiş mısırları saman olarak değerlendirdi. Tarımsal üretimin yanı sıra son yıllarda hayvan besiciliğinin hızla artmasıyla, hayvanların beslenmesi için gerekli olan kaba yeme talep artınca saman fiyatları da yükseldi. Bazı bölgelerde ciddi saman sıkıntısı yaşanırken özellikle çift tırnaklı işkembeli hayvanların beslenirken mutlaka saman da yemesi gerektiğini belirten Yenipazarlı çiftçilerden Yakup Yeniçoban, “Saman fiyatları yaklaşık yüzde 100 oranında artınca bizler alternatif arayışına girdik. Eskiden mısır hasadı sonunda mısırın dallarını toprağa karıştırırdık. Bu yıl toplayıp saman haline getirerek kaba yem ihtiyacını karşılamaya başladık. Samanın paketini yaklaşık 20 TL’ye satın almak yerine bahçelerimizdeki atık konumundaki mısır sap ve yapraklarını toplayıp harmanlayarak saman haline getirdik. Bu bize yaklaşık 5 TL’ye mal oluyor. Bu sistemle saman krizini aşmış olduk” dedi.

Aydın’da yetiştiricinin en büyük sıkıntısının yem sıkıntısı olduğunu ve hayvanların metabolizmasının sağlıklı çalışabilmesi silajın yanında mutlaka kuru kaba yem de verilmesi gerektiğini belirten Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kozbek, “Yetiştiricilerin en büyük sıkıntısı yem fiyatlarındaki artış. Bundan daha da kötüsü parasıyla da olsa saman bulunmamasıdır. Eskiden mısırlar hasat edildikten sonra toprağa karıştırılırdı. Saman sıkıntısı ve saman fiyatlarındaki ciddi fiyat artışından sonra mısırdan saman üretmeye başladık. Buğday ya da arpa samanın gördüğü vazifeyi mısır samanı da görüyor. Yenipazarlı çiftçilerimiz deyim yerindeyse krizi fırsata dönüştürdü. Bir çok çiftçi kaba yem ihtiyacını mısır samanı ile karşılamaya başladı” dedi.

Kaynak: İHA