'Yeni Lastik Teknolojileri' Semineri

Uzman Koral: 'RFT lastikler, patlama anından sonra saatte 80 kilometre hızla 80 kilometre boyunca güvenle yol alınmasını sağlıyor'.

Türkiye'de lastik üzerine eğitim veren Brisa Akademi uzmanlarından Ahmet Koral, "Patlak Yol Alabilen Lastikler (RFT), patlama anından sonra saatte 80 kilometre hızla, 80 kilometre boyunca güvenle yol alınmasını sağlıyor." dedi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) TOBB Meslek Yüksek Okulu tarafından Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen "Yeni Lastik Teknolojileri" konulu seminerde konuşan Ahmet Koral, RFT teknolojisinin önemli bir buluş olduğunu ve lastik patlamasıyla ilgili endişeleri ortadan kaldırdığını söyledi.

RFT teknolojisiyle üretilmiş lastiğin, patladığında içinde hiç hava kalmasa bile aracın ağırlığını belli şartlar altında taşımaya devam ettiğini kaydeden Koral şunları kaydetti:

"Yani lastiğiniz patlasa bile yolda kalmıyorsunuz. Lastik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Canımızı, malımızı, her şeyimizi farkında olarak ya da olmayarak lastiklere emanet ediyoruz. Lastiğin yarısı kauçuk ve yüzde 25’i ise karbon siyahı. Lastiğin içerisinde ise birçok kimyasal var ve hepsinin işlevi var. Hayatımda gördüğüm tanığım en teknolojik malzeme lastiktir. 30 yıldır bu sektörün içerisindeyim ve hala yeni şeyler öğreniyorum. Çevreci teknolojilere yönelmek için yeni malzemeler bulmak zorundayız."

- "Daha az ısınan lastikler yapmak peşindeyiz"

Otomobilin ayrılmaz bir parçası olan lastiklerde, artık iç lastik kullanılmadığını anlatan Koral, "Günümüzde otomobil lastikleri içerisinde artık iç lastik kalmadı. Çünkü ekstra ısı kaynağı oluşturuyor. Isı lastiği öldürür ve daha fazla yakıt harcatır. Bir lastik ne kadar ısınırsa yakıtınız o kadar havaya uçmuş oluyor. Biz daha az ısınan lastikler yapmak peşindeyiz. Bu yüzden iç lastik kullanmanın hiçbir avantajı yok." ifadesini kullandı.

Çevre duyarlılığı ve güvenlik arayışlarındaki artışla birlikte RFT teknolojisinin, lastik patlamasıyla ilgili endişeleri ortadan kaldırdığına işaret eden Koral, sözlerini şöyle sürdürdü:

"RFT teknolojileri çok özel bir teknoloji. RFT lastiklerinin normal lastiklerden asıl farkı ise özel kauçuk. Bu kauçuğun özelliği lastiğiniz patladığında içinde hiç hava kalmadığında bile bu takviye sizin aracınızın ağırlığını belli şartlar altında taşımaya devam ediyor. Yani lastiğiniz patlasa bile yolda kalmıyorsunuz. RFT lastikleri çok önemli bir buluş. Yolculuk sırasında meydana gelen lastik hasarlarıyla ilgili endişeleri ortadan kaldıran RFT lastikler, patlama anından sonra saatte 80 kilometre hızla, 80 kilometre boyunca güvenle yol alınmasını sağlıyor. Böylece, sürücüler lastiklerini güvenli olarak değiştirebilecekleri bir servis noktasına ulaşabiliyorlar ve stepne taşıma zorunluluğu da ortadan kalkıyor."

Kaynak: AA