Yemen'de Savaşın Bininci Gününde 8 Milyon İnsan Açlıktan Ölmek Üzere

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin 26 Mart 2015’te, ABD ve İngiltere’nin de desteğiyle Husilere karşı Yemen’i bombalamaya başlamasından bu yana bin gün geçti. Savaşın başlamasından bu güne kadar geçen sürede 10 bin kişi hayatını kaybederken, 8 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Koalisyon güçlerinin Yemen’de Husilere karşı başlattığı savaş bin gündür devam ediyor. Yemen’daki savaş hayatın her alanına büyük darbe vurdu. 10 bin kişinin öldüğü, bir milyona yakın Yemenlinin koleraya yakalandığı savaşta, 8 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Karadan ve havadan yapılan saldırılarda yaklaşık 50 bin kişi yaralandı. Yüzlerce çocuk ve yetişkin atılan füze ve mayınlarda el ve ayaklarını kaybetti. 1 milyon 600 bin kişinin evlerini terk ettiği, 350 bin kişinin kolera şüphesi ile sağlık kuruluşlarına müracaat ettiği bildirildi.

Kolera şüphesiyle başvuran 2 bin kişinin ise koleradan öldüğü belirtildi.

Savaş ülkenin ekonomisini de vurdu

Yemen’de devam eden savaş ülkeyi ekonomik açıdan da etkiledi. Kamu sektörü çalışanlarına para ödeyemez duruma gelirken, öğretmenler, doktorlar ve devlet memurları 2016’nın sonbaharından beri maaşlarını alamadı. İnsanların yalnızca çay ve ekmekle günlerini geçirdiği aktarılırken, bazı insanların ekmek alacak bile imkanı olmadığı kaydedildi.

Gıda fiyatları 2 katına çıktı

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin Yemen’e uyguladığı abluka sebebiyle ülkeye yardım gelmesi engellendi. Gıda fiyatları ise kat be kat arttı. Savaştan önce 10 dolara alınabilen sütün fiyatı savaşla birlikte 26 dolara yükseldi. Koalisyon güçlerin kontrolünde bulunan Aden’de dükkanlarda gıda maddeleri bulunuyor ancak Adenliler yalnızca ekmek alabiliyor. O da hükümet tarafından sübvanse edildiği için.

Yemen’de başta çocuklar olmak üzere insanların açlıktan ve yetersiz beslenmekten zayıf düştüğü ve hastalıklara yakalandıkları ifade edildi. Savaşın durma ihtimalinin ise hala görülmediği belirtildi.
Kaynak: İHA