TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır Açıklaması 'Ortaya Çıkmış Bu Tablonun Muhafazası Önemlidir'

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Birleşmiş Milletlerin Kudüs kararına ilişkin, "Ortaya çıkmış bu tablonun muhafazası önemlidir. İslam Arap-Batı dünyasında birlikteliğin devamı için gayret sarf edilmelidir” dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır Açıklaması 'Ortaya Çıkmış Bu Tablonun Muhafazası Önemlidir'
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır, Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly’i kabul etti. Bozkır, kabulde Birleşmiş Milletlerin Kudüs kararının memnuniyet verici olduğunu vurgulayarak, "Burada bir tarafın lehine karar alınması Müslüman dünyasında, Hristiyan dünyasında, hatta aklı başında Yahudiler arasında infial oluşturmuştur. Ortadoğu’da gerçekte barış ortamı yerine istikrarın bozulduğu son derece tehlikeli atmosfere doğru gidilme tehlikesi baş göstermişti" dedi.

Bozkır, Amerika Birleşik Devletleri’nin artık arabulucu olamayacağını belirterek, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde 14’e bir oyla karar çıkması, Amerika Birleşik Devletleri’ni yalnız bırakmıştır. Veto hakkına sahip Fransa, İngiltere, Çin, Rusya’nın da Amerika’ya karşı oy kullanması anlamlı bir resim teşkil etmiştir. En önemlisi de veto nedeniyle yürürlüğe girmeyen karar, Birleşmiş Milletlerin 377 sayılı kararı çerçevesinde yapılan toplantıyla üçte iki çoğunluk, 128 oyla sağlandığı için geçerli hale getirilmiştir. Burada Amerika Birleşik Devletleri’nin bu tabloyu görüp adeta panik havası içinde olmayacak bir yöntemi kullanması ne siyasetle ne diplomasiyle bağdaşacak bir hamle olmamıştır. Bütün ülkeler halklarının tercihleri doğrultusunda hareket etmektedir" şeklinde konuştu.

Bozkır, bu konuda Türkiye’nin atacağı adımlarla ilgili soru üzerine, "Ortaya çıkmış bu tablonun muhafazası önemlidir. İslam Arap-Batı dünyasında birlikteliğin devamı için gayret sarf edilmelidir. Bunun canlı tutulacağı bir sistem kurulup, Amerika Birleşik Devletleri üzerindeki baskı artırılarak bu kararını değiştirmesi sağlanmalı" dedi.

Kaynak: İHA