Ozon Yağının Bilinmeyen Etkileri

Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Yeliz Yaman, ozon yağının bilinmeyen etkilerini açıkladı. Yaman, “Ozon, enfekte olmuş derideki tüm mikroorganizmaların (bakteri, virüs ve mantarlar) hücre zarlarını oksitleyerek parçalar ve böylece bu mikroorganizmaları öldürerek güçlü bir dezenfeksiyon sağlamaktadır” dedi.



Ozon yağının bilinmeyen etkileri sıralandı. Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Yeliz Yaman, ozon gazının üç oksijen atomundan oluştuğunu ve bu hali ile reaktif (kararsız) bir molekül olduğunu belirterek, “En kuvvetli oksitleyici moleküllerden birisidir. Ozon renksiz ve keskin kokulu bir gazdır. Ozon gazını alman kimyacı Christian Friedrich Schönbein 1839 yılında keşfetmiştir. Keşfinden sonraki ilk yıllarda dezenfeksiyon amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Ozon tedavisi ise, belirli bir miktarda ozon ve oksijen karışımının vücut boşluklarına ya da dolaşım sistemine uygulanması olarak özetlenebilir. Ozon tedavisi özellikle inflamatuar sürecin yoğun olarak yaşandığı ve immün sistemin ön planda yer aldığı fizyopatolojik durumlarda yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu durumlardan bazıları yara iyileşmesi, yaşa bağlı makuler dejenerasyon, iskemik ve infeksiyöz hastalıkları olarak bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

Yaman sözlerine şöyle devam etti: “Ozon, enfekte olmuş derideki tüm mikroorganizmaların (bakteri, virüs ve mantarlar) hücre zarlarını oksitleyerek parçalar ve böylece bu mikroorganizmaları öldürerek güçlü bir dezenfeksiyon sağlamaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ozon tedavi yöntemleri ile elde edilen başarı, esasen bu endirekt etkilerinden, yani potansiyel olarak organizmada var olan bazı koruyucu ve onarım sistemlerini tetiklemesinden kaynaklanmaktadır".

Hangi yağlar ozonlanabilir?

Teorik açıdan bakıldığında, doymamış yağ asitlerinden oluşan her türlü yağın ozonlanabildiğini vurgulayan Yaman, “Ozonlama işlemi için yaygın olarak zeytinyağı tercih edilmektedir. Fakat fındık, kanola, soya yağı gibi yağlar ile nispeten daha az elde edilebilen çörek otu, kayısı çekirdeği, badem, kantaron, susam, keten tohumu ve kekik yağı gibi yağlar da ozonlanabilir. Ozon yağı tedavisi özellikle cilt, mukoza ve eklem rahatsızlıkları gibi, görece olarak yüzeysel vücut bölgelerinin rahatsızlıklarında, cilt yaşlanmasını azaltıcı ve günlük cilt bakımı amacıyla kullanılabilecek bir ozon tedavi yöntemidir. Daha etkin ve yaygın bir etki istendiğinde sistemik ozon tedavi yöntemleri tercih edilmelidir. Özellikle, günlük cilt bakımında kullanılan ozon yağları, cildin ihtiyacı olan oksijenin kolayca dağılmasında ve cildin nefes almasında önemli etkileri olduğu söylenebilir” dedi.

Kaynak: İHA