Kırşehir'de Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Eğitim

Kırşehir'de, sağlık çalışanlarına karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak önlemlerle ilgili eğitim verildi.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, konferans salonuna devlet hastanelerinin acil servisleriyle 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışanlara yönelik olarak düzenlenen eğitime Dr. Mehmet Sabri Çftçi ve ve Dr. Şener Çolak konuşmacı olarak katıldı.

Çiftçi, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri nedeniyle özellikle her yıl kış aylarında onlarca kişinin sızan karbonmonoksit gazından olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Karbonmonoksit gazının solunumuyla kandaki oksijen miktarının düştüğü, beyin başta olmak üzere, kalp ve diğer organların fonksiyon göremez duruma geldiğini vurgulanan Çiftçi, zehirlenmelerde hastanın yaşamsal fonksiyonlarını sağlayacak adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Çolak ise, zehirlenme vakalarında baş dönmesi ve ağrısı ile başlayan ilk belirtilerin ardından, dalgınlık, mide bulantısı, nefes darlığı ve hızlı kalp çarpıntısı yaşanmasıyla durumun ağırlaşabileceğini ifade ederek, kas krampları, bilinç kaybı ve solunum durmasıyla hastanın yaşamını yitirebileceği uyarısında bulundu.

Karbonmonoksit zehirlenmesinde kandaki karboksi hemoglobin miktarına göre tedavinin şekilleneceği, hastaya oksijen ve serum takıldıktan sonra, hayati durumu kontrol altına alınıp, kalp, akciğer ve beyin fonksiyonları sürekli değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Çolak, kalp dolaşım ve nörolojik bozuklukların fazla olduğu zehirlenmelerde yüksek dozda oksijen tedavisi yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA