Venezuela'da Muhalefetin Seçimlere Katılması Engellenebilir

Venezuela'da hükümet yanlısı Kurucu Meclis, en etkili üç muhalefet partisini gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimine katılma hakkından mahrum bırakabilir.

Anayasanın yeniden yazılmasıyla görevlendirilen Kurucu Meclisten, aralık ayı başında belediye seçimlerini boykot eden üç partinin yeniden yasal statü başvurusunda bulunmasını gerektiren bir karar geçirildi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, belediye seçimlerini boykot eden bu partileri cezalandırmakla tehdit etmişti.

Muhalefet liderlerinden Tomas Guanipa, kararın anayasanın ihlali olduğunu ve bu partilerin, Maduro'nun ikinci dönem için yarışması beklenen gelecek yılki devlet başkanlığı seçimine katılmalarını engelleme amacı taşıdığını söyledi.

Guanipa, Twitter'da "İktidarda kalmak için sahtekarlığa başvuran bir hükümetin umutsuz eylemleri." ifadesini kullandı.

Muhalef liderleri, iki ay önceki valilik seçimlerinde hile yapıldığını savunarak aralık başında düzenlenen belediye seçimlerini boykot kararı almıştı.

İktidardaki Sosyalist Parti, 23 valiliğin 18'ini kazanmış, belediye seçimlerinde de 335 belediyenin 305'ini hükümet yanlısı adaylar elde etmişti.

Maduro, belediye seçimlerinden sonra "Bugün katılmayan bir parti, bundan böyle katılamayacak. Siyasi haritadan silinecekler." diye konuşmuştu.

Temmuz sonunda oluşturulan Kurucu Meclis ayrıca muhalefetin kontrolündeki iki belediyeyi feshetti.

Maduro'nun en yakın müttefiklerinin liderlik ettiği, sosyalist delege çoğunluğuna sahip Kurucu Meclis, Venezuela'da muhalefet partileri ve birçok ülke tarafından gayrimeşru görülüyor.

Venezuela'da gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimi için henüz tarih belirlenmedi.

Kaynak: AA