Ulusal Genişbant Stratejisi Ve Eylem Planı Resmi Gazete'de

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan tarafından tanıtılan Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı (20172020) Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı Strateji ve Eylem Planı ile Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için genişbant yatırımlarını hızlandıracak ve altyapısını yaygın hale getirecek strateji ve politikalar uygulamaya konulacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından tanıtımı yapılan Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2020), Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Bakanlığın koordinatörlüğünde hazırlanan ve Bakan Arslan'ın tanıttığı Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2020) ile Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için genişbant yatırımlarını hızlandıracak ve altyapısını yaygın hale getirecek strateji ve politikalar belirlendi.

Plan, 3 stratejik amaç ve 25 eylemden oluşuyor. Stratejik amaçlara ilişkin eylemlerin hayata geçirilmesiyle 2020 ve 2023 yılı genişbant hedeflerine ulaşılması öngörülürken, nihai hedef "her yerden, herkese genişbant" olarak tespit edildi.

Planda, Türkiye'nin sabit genişbant internetinde ulaştığı seviyeye dikkat çekildi.

Buna göre, Türkiye'nin sabit genişbant internet penetrasyonunun 2016 sonu itibarıyla xDSL'de yüzde 9,7, kabloda yüzde 0,9 ve fiberde yüzde 2,4 seviyesiyle Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasının altında kaldığı belirtildi. OECD ortalaması aynı dönemde xDSL'de yüzde 12,9, kabloda yüzde 9,8 ve fiberde yüzde 6,4 olarak kayıtlara geçti.

Plana göre, gelecekte nesnelerin interneti, bulut bilişim, bilgi paylaşımı, telekonferans gibi uygulamaların yaygınlaşmasıyla yüksek kalitede internet erişimine ihtiyaç çok daha fazla olacak.

Genişbant hizmetlerindeki gelişmeler, yeni iş imkanları oluşturarak işsizliğin düşürülmesine katkı sağlayacak.

Fiberin ülke çapında yaygınlaştırılabilmesi için altyapı yatırımlarının kolaylaştırılması ve talebin canlandırılmasına ilişkin tedbirler alınacak.

Ağustos 2016 sonu itibarıyla yaklaşık 1,9 milyon olan fiber internet abone sayısının, 2020 sonunda 3,3 milyona ve 2023'te ise 4,3 milyona ulaştırılması hedefleniyor.

Plan kapsamındaki eylemlerin hayata geçirilmesiyle 2023 yılında en az 100 megabit/saniye hızda genişbant internet erişiminin tüm hanelere ulaştırılması öngörüldü.

Bu hedefin 2023 yılı gerçekleşme durumu izlenirken 4,5G ve ötesi mobil şebekelerin ülke genelindeki kapsama durumu da dikkate alınacak. Söz konusu hedef, kullanıcıların hız talepleri, kırsal kesim ihtiyaçları ve eylemlerin gerçekleşme durumu göz önünde bulundurularak Bakanlıkça 2020 sonunda güncellenebilecek.

Hedeflenen fiber abone sayısına ulaşabilmesi için hane başına yaklaşık bin 600 lira masrafla asgari 3 milyar lira yatırım yapılması planlandı.

Genişbant altyapısının bulunmadığı ve ticari olarak hizmet götürülmesi zor olan yerlerde sabit ve mobil genişbant altyapı yatırımlarının desteklenmesi amacıyla finansal destekleme modelleri oluşturulacak.

Söz konusu destekleme modellerinin hayata geçirilmesi için gerekli mevzuat çıkarılacak.

- Genişbant Stratejisi İzleme Kurulu oluşturulacak

Eylem Planı kapsamında genişbant kablo altyapısının 2023 yılına kadar 81 ile yaygınlaştırılmasına yönelik yatırımlar yapılacak.

Pasif altyapı kurulumunun hızlı, kolay ve makul ücretlerle yapılması için düzenlemeler hayata geçirilerek tedbirler alınacak.

Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla karayolları, demiryolları, boru hatları, belediye imkanları ve mevcut kamu altyapıları işletmecilere hizmet verecek şekilde kullandırılacak ve bu konuda gerekli mevzuat oluşturulacak.

Genişbant altyapılarının artan frekans ihtiyacının karşılanması amacıyla Türkiye'nin 2023hedeflerine ulaşabilmesi için genişbant yatırımlarını hızlandırılacak.

Planın geçerliliğini koruyabilmesi ve uygulanmasının sağlanması amacıyla Genişbant Stratejisi İzleme Kurulu oluşturulacak. 2020'de ulaşılacak hedefler de dikkate alınarak 2023 hedeflerinin tekrar gözden geçirilmesi sağlanacak.
Kaynak: AA