TBMM Başkanvekili Aydın Açıklaması 'Haklının Güçlü Olduğu Bir Kez Daha Deklare Edilmiş Oldu, Bu Tarihi Bir Adımdır'

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, BM Genel Kurulunun Kudüs kararıyla ilgili, "Özellikle Amerika’nın bu Güvenlik Konseyi kararına karşı tüm tehditlerine rağmen bu kararla artık güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir kez daha deklare edilmiş oldu. Bu, tarihi bir adımdır" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2016 Kesin hesap görüşmeleri devam ediyor. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Amerika Birleşik Devletleri’nin kararına karşı, Birleşmiş Milletlerin Kudüs Karar Tasarısı’nı 9 karşı 128 oyla kabul ettiğini söyleyerek, ABD’nin kararı ilk açıklandığında da TBMM’de tüm siyasi parti gruplarının karara karşı yekvücut olduğunu ve ortak bir deklarasyonla kararı kınadıklarını ifade ettiklerini hatırlattı. Aydın, "Son, dünden beri de 14’e karşı 1 oyla, maalesef bir tek Amerika’nın oyuyla Güvenlik Konseyinde veto edilmişti ki dünyanın beşten büyük olduğunu bu kararla bir kez daha görmüş olduk, olması gerektiğini görmüş olduk. Ama çok şükür bütün bu çalışmaların ışığında ve özellikle Amerika’nın bu Güvenlik Konseyi kararına karşı tüm tehditlerine rağmen bu kararla artık güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir kez daha deklare edilmiş oldu. Bu, tarihi bir adımdır bence. Artık devletin, bütün devletlerin eş değer olması, adil bir dünya düzeni kurulması noktasında gerçekten önemli bir karardır. Artık, ’Ben güçlüyüm, ben yaptım’ dememesi gerekiyor, diyememesi gerekiyor hiçbir ülkenin" ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, kararın hayırlı olmasını dileyerek, "Hem Türkiye Büyük Millet Meclisi hem hükümet, başından beri Türkiye Cumhuriyeti bu meselede Filistin halkının yanında durdu, doğru olanın yanında durdu. Hukuksuz bir işgal girişimiyle yıllardır zulümle mücadele eden Filistin halkına aslında bugün Genel Kurul’da alınan karar önemli bir mesajdır onlar açısından; onların davalarının, mücadelelerinin ne kadar haklı olduğu konusunda bir mesajdır. Aynı şekilde ’Ben veto gücüne sahibim. Siz istediğiniz kadar toplanın, ben veto ederim’in aslında nasıl geri döndürüldüğünün bir oylamasıdır bu ve ’Dünya beşten büyüktür’ün en önemli sonuçlarından bir tanesidir. Bizler AK PARTİ olarak, Türkiye olarak Kudüs meselesinde Filistin halkının yanındayız. Bunu bir kere daha sizin aracılığınızla ifade ediyor, sonucun tüm bölge için hayırlar getirmesini temenni ediyor ve bu karara, sürecin buraya gelmesinde sorumluluğu olanların da bu neticeden bir ders çıkarmasını ümit ediyorum" diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’teki dört partinin ortak tavır sergilediğini ve İslam İşbirliği Teşkilatı Konferansı’na güçlü mesaj gönderildiğini belirterek, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki Amerika vetosuna karşılık Genel Kurulda tüm tehditlere, şantajlara karşı 9’a karşı 128 gibi bir sonuç hem bölge açısından hem Türkiye’nin arkasında durduğu Filistin davası açısından hepimizi memnun etmiştir. Trump’ın her türlü tehdit ve şantajına karşı bu kararın alınabilmiş olması umut vericidir. Durumdan duyduğumuz memnuniyeti yüce Meclisle paylaşıyor ve dört partinin birlikte olduğunda, birlikte davrandıklarında hem uluslararası kamuoyunda hem de Türkiye’nin ve Türkiye’deki herkesin desteklediği davalarda ne kadar güçlü olabileceğimizin bir kez daha altını çiziyorum" diye konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erhan Usta, Birleşmiş Milletlerin aldığı karardan dolayı memnun olduklarını kaydederek, "Bu, mazlumların bir zaferidir, bu aynı zamanda Türkiye’nin bir zaferidir. Türkiye, tük vücut hâlinde Amerika’nın bu kararına karşı durmuştur. Sayın Cumhurbaşkanının da bu konuda gayretlerini takdir etmek gerekiyor. Biz her zaman Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak ve Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak da Filistin halkının yanında olacağız. Kudüs, orada bütün semavi dinlerin ortak yaşayabildiği, adalet içerisinde yaşayabildiği, kardeşçe yaşayabileceği bir yer olmalıdır ve Doğu Kudüs de Filistin’in başkentidir, hiçbir şekilde İsrail’in başkenti olamaz" şeklinde konuştu.

Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, şöyle konuştu:

"Filistin gerçekten yıllardır zaten hak ettiği yere gelememiş ve o mücadeleyi sürdüren bir bölgedir ve bütün semavi dinlerin aslında ortak mekânıdır Kudüs. Bu nedenle, yapılması gereken, aynı zamanda, hiçbir çifte standardı uygulamadan iç politikada da dış politikada da bunu malzeme yapmak değil ama dünyanın neresinde mazlum halklar varsa onlar için mücadeleye destek olmaktır."
Kaynak: İHA