TBB Başkanı Feyzioğlu Açıklaması

'Mahmut Esat Bozkurt, kısa ama çok yoğun yaşamını vatanına ve milletine adadı”.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye'nin ilk Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'un kısa ama yoğun yaşamını vatanına ve miletine adadığını söyledi.

Kuşadası Belediyesi, Aydın Barosu ve Atatürkçü Düşünce Derneği Aydın Şubelerinin "Mahmut Esat Bozkurt'un ölümünün 74. ölüm yıl dönümü" nedeniyle ortaklaşa Erkan Yücel Sahnesinde düzenlediği konferansta konuşan Feyzioğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından olan Bozkurt'un yaşamı boyunca vatana hizmet ettiğini vatan hududlarından fikir hudutlarına kadar her cephede dövüştüğünü belirterek en son kalem elinde hakkın rahmetine kavuştuğunu anlattı.

"Mahmut Esat Bozkurt, kısa ama çok yoğun yaşamını vatanına ve milletine adadı” diyen Feyzioğlu, "Onu anlamak için doğduğu , gençliğini yaşadığı çağı bilmek lazım. Bugünün şartları ile Mahmut Esat Bozkurt’un cümlelerini değerlendirmeye çalışmak çok kolaycılık olur. Hem onu anlayamayız hatta yanlış anlarız." dedi.

Feyzioğlu, Bozkurt'un milliyetçilik anlayışının yıkıcı bir milliyetçilik olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Bu milliyetçilik anlayışının Atatürk milliyetçiliği anlayışının bugün Türkiye’nin çıkış yolu olduğunu, Atatürk’ün anladığı şekilde Türk milliyetçiliğinin tek çıkış yolu olduğunu,ve Ortadoğu’nun da yeniden birlik ve beraberlik içinde devam edebilmesi için aslında reçetenin orada bulunduğunu bilmemiz lazımdır."

- İzleyici salondan çıkarıldı

Salondaki bir izleyici, Feyzioğlu'nun sık sık önündeki notlara bakarak konuşması nedeniyle "Neden okuyarak konuşma yapıyorsunuz" şeklinde yüksek sesle soru sorunca Feyzioğlu, Mahmut Esat Bozkurt'un sözlerini aktardığı belirterek “Onlar bana ait değil, tırnak içinde kullanıyorum. Eğer sorunuz bunları savunup savunmadığım ise, hayatımla savunuyorum, oturduğum yerden değil.” şeklinde karşılık verince salondaki izleyiciler ayağa kalkarak alkışlarken Fevzioğlu’nun korumaları soru soran izleyiciyi salondan çıkardı.

Kaynak: AA