'Somali Örneğinde Türkiye'nin Afrika Açılımı' Konferansı

Eski Somali Cumhurbaşkanı Mahmud: 'Türkiye'nin Somali'de kurduğu Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi, Doğu Afrika kıtasındaki en modern hastanelerinden biri' 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'de ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret, sadece insani bir ziyaret değil, aynı zamanda Somali için oldukça dokunaklı bir olaydı' 'İki ülke arasındaki ilişkiler gittikçe daha da güçlenecek. Türkiye bize diğer Afrika ülkelerinden daha yakın'

Eski Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, "Türkiye'nin Somali'de kurduğu Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi, Doğu Afrika kıtasındaki en modern hastanelerinden biri." dedi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde "Somali Örneğinde Türkiye'nin Afrika Açılımı" konulu konferans düzenlendi.

Somali'nin 8. Cumhurbaşkanı Mahmud, konferansta, Türkiye ve Somali arasındaki ilişkilerin Osmanlı dönemine dayanan uzun tarihi geçmişe dayandığını hatırlattı.

Mahmud, Kuzey ve Doğu Afrika'da, Osmanlı devletinin etkisinin yoğun hissedildiği ve İslamiyet'in giderek yayıldığı dönemlerde, Türkiye'nin, Somali ve kıtanın bu bölgesinde yaşayan halklar tarafından İslami bir güç olarak "rol model" alındığını ifade etti.

Ülkesinde 2011'de yılında ciddi bir kıtlık meydana geldiğini ve bunun 200 binden fazla insanın hayatına mal olduğuna işaret ederek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'de ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret, sadece insani bir ziyaret değil, aynı zamanda Somali için oldukça dokunaklı bir olaydı." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın en büyük ülkelerinden birinin lideri olan Erdoğan'ın, ailesi, parlamenterleri ve iş adamlarıyla Somali'ye ziyaret ettiğini kaydeden Mahmud, şu ifadeleri kullandı:

"Size Erdoğan'ın ziyaret ettiği dönemde Somali'deki durumu özetlemek istiyorum. Somali, bu dönemde BM tarafından tehlikeye yakın ve gidilmemesi gereken bölge ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ağustos 2011'de Somali'yi ziyaret ettiğinde Somali girilmesi tehlikeli bölge ilan edilmişti. Sivil toplum kuruluşları (STK) çalışanlarının bile Somali'ye gitmesine izin verilmiyordu. Tamamı Nairobi'de kalıyor, Somali içindeki yerel STK'lar ile çalışıyor ve Somali'ye girmiyorlardı.

Böyle bir dönemde kimse Erdoğan ve beraberindekilerin geleceğini tahmin etmiyordu ve beklemiyordu. Erdoğan geldiğinde sokakta oynayan çocuklarla muhabbet etti. Onlara 'Burada ne yapıyorsunuz?' diye sordu. Onlar da 'Burada oynuyoruz.' diye cevap verdi. 'Okul nerede?' diye sordu. Çocuklar 'Bilmiyoruz. Biz hiç okula gitmedik.' dedi. Hastalandığınızda nerede gidiyorsunuz diye sorduğunda da çocuklar annelerinin kendilerine geleneksel bazı şeyler verdiğini ve gidecek bir hastanenin olmadığını söyledi."

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en yakın hastanenin nerede olması gerektiğini sorduğunu anlatan Mahmud, "Bugün o hastane orada. Türkiye'nin Somali'de kurduğu Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi Doğu Afrika kıtasındaki en modern hastanelerinden biri. Hastanede bütün modern cihazlar mevcut." diye konuştu.

Mahmud, Türk ve Somalili doktorların halihazırda hastanede birlikte çalıştığını ve Türk doktorların Somalili çalışanlara eğitim verildiğini ifade etti.

Başkent Mogadişu'nun şu anda normal bir şehir olduğunu dile getiren Mahmud, Mogadişu Havalimanı'nın da bir Türk firması tarafından inşa edildiğini bildirdi. Mahmud, Türk Hava Yollarının (THY) Mogadişu'ya sefer düzenleyen tek uluslararası hava yolu şirketi olduğuna dikkati çekti.

Somali'deki fırsatlara da değinen Mahmud, ülkesinin birçok açıdan zengin ve varlıklı bir ülke olduğunu fakat Somali'nin elindeki fırsatları değerlendirecek yeterli teknoloji, ekonomik güç ve siyasi istikrara sahip olmadıklarını kaydetti.

Hasan Şeyh Mahmud, Somalili çok sayıda öğrencinin eğitim almak için Türkiye'yi seçtiğini vurgulayarak, 2011'den bu yana binden fazla öğrencinin Somali'den Türkiye'ye geldiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin halihazırda başlangıç seviyesinde olduğunu belirten Mahmud, "İki ülke arasındaki ilişkiler gittikçe daha da güçlenecek. Türkiye bize diğer Afrika ülkelerinden daha yakın." şeklinde konuştu.

Mahmud, Somali'ye yapılan yardımlar ve verilen destek nedeniyle minnettar olduklarını dile getirerek, Türk hükümeti ve halkına yardımlar için teşekkür etti.
Kaynak: AA