Malatya'daki Zirve Yayınevi Davasına Bakan Hakim Savunma Verdi

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi Malatya'daki Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davaya bakan, daha sonra Yargıtaya üye seçilen eski yüksek yargı üyesi Gürtekin, hakim karşısına çıktı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanması sürüyor.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi sanık Eray Gürtekin, hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, sanık Gürtekin ile avukatı ve yakınları katıldı.

Duruşmada, Yargıtay Savcısı, sanık hakkındaki iddianamenin özetini okudu.

İddianamede, Gürtekin'in, örgütün yaptığı toplantılara katıldığı, FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde örgütün talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçilenler arasında bulunduğu belirtildi.

Örgütün eğitim biriminin, sanığın kızının eğitimiyle ilgilendiğine ilişkin "ByLock" yazışmaları tespit edildiğine yer verilen iddianamede, sanığın örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu, örgütün stratejisi doğrultusunda sıkı bir disiplinle hareket ettiği kaydedildi.

Savunma için söz verilen Eray Gürtekin, heyetin huzuruna böyle bir suçlamayla çıktığı için ne diyeceğini bilemediğini, hakim olması nedeniyle aldığı silahı bir kez bile ateşlemeden teslim etmesine karşın bugün silahlı terör örgütü üyeliğinden yargılandığını aktardı.

Usul itirazlarını dile getiren Gürtekin, kimsenin kanunen tabi olduğu mahkeme dışında bir merci önüne çıkarılamayacağını, bu nedenle Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde ya da Yargıtay Ceza Genel Kurulunda yargılanması gerektiğini savundu.

Olay tarihinde yetkili mahkemenin tabii mahkeme olduğunu anlatan Gürtekin, olaydan sonra bunun değişmesinin tabii hakimlik ilkesine aykırı olacağı savunmasını yaptı.

Gürtekin "Trafik suçu dahi işlememiş birinin terör örgütü üyesi olması, aklın alacağı bir iş değil." dedi.

Yargıtay'da görev yaptığı dönemde imza attığı kararların ortada olduğunu, asla talimatla karar vermediğini savunan Gürtekin, meslek hayatında da özel hayatında da hukuka aykırı iş yapmadığını öne sürdü.

Kimseden hukuka aykırı emir ve talimat almadığını da ileri süren Gürtekin, "Asla ev toplantılarına katılmadım. HSYK seçiminde kimse için çalışmadım. Yargıtaya cemaat tarafından seçilmedim. ByLock kullanmadım. ByLock'u kim icat ettiyse ona da bir lafım var ama burada uygun düşmez." ifadelerini kullandı.

Örgütün eğitim biriminin, kızının eğitimiyle ilgilendiği yönündeki suçlamayı da reddeden Gürtekin, kızının üniversitede okuduğunu, Konya Selçuk Üniversitesi'ni kazandığında kısa süre bir başka üyenin kızının yanında kaldığını, ev bulur bulmaz onun yanından ayrıldığını savundu.

Anlattığı üyenin FETÖ ile bağlantısı olduğunu bilip bilmediği sorulan Gürtekin, bu konuda bir bilgisinin bulunmadığını öne sürdü.

İş yerinde yapılan aramada Zaman gazetesine ait kupürler ile bin liralık havale dekontu bulunduğu belirtilerek, bu havalenin ne için yapıldığı ve himmet olup olmadığı sorulan Gürtekin, Malatya'dan bir otomobil satın aldığını, üzerindeki haczin kaldırılması için ödeme yaptığını, bu dekontun o ödemeye ait olabileceğini, kimseye himmet vermediğini belirtti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre sanığın tahliye talepleri reddedilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi. Sanık hakkında ifade veren eski HSYK üyesi İbrahim Okur ile eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in tanık olarak dinlenmesi, duruşmanın 15 Mart 2018'e bırakılması kararlaştırıldı.

- Zirve Yayınevi saldırısı Ergenekon ile ilişkilendirilmek istenmişti

Malatya'da 18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel öldürülmüştü. Zirve Yayınevi cinayeti davasını Ergenekon davası ile ilişkilendirmek amacıyla soruşturma açıldığı, açık ve gizli tanıklar üretilerek yasa dışı vaatlerle temin edilen tanıklardan alınan ifadeler ve soruşturma evrakının, Zirve Yayınevi cinayeti dosyasına konulduğu iddia edilmişti.

Sanık Gürtekin, Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davaya bakan mahkemenin başkanıyken Yargıtaya üye seçilmişti.
Kaynak: AA