'Dayınızın soyadını kimseyle paylaşmayın'

Yazdığı kitaplarla suç ve suçlularla mücadele eden, bilişim suçları uzmanı ve bağımlılık danışmanı emekli polis memuru İsa Altun, dayının soyadı, anne kızlık soyadına ulaşılmasını sağladığı için kimseyle paylaşılmaması uyarısında bulunarak, "Özellikle adliyede onu görüyorum, bu bilgi kapı aralıyor. Artık hırsızlar kapıdan pencereden değil, ekrandan giriyorlar." dedi.

'Dayınızın soyadını kimseyle paylaşmayın'
Polislik mesleğinin ardından Bakırköy Adliyesinde bilişim uzmanı olarak görev yapan Altun, Şeyh Edebali Üniversitesinde düzenlenen 'Teknoloji Bağımlılığı' konferansı öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medya üzerinden mağduriyetin önlenmesi için dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Son dönemlerde bilişim suçlarında önemli oranda artış olduğunu vurgulayan Altun, 'Özellikle manevi haklara tecavüz, sahte hesaplar üzerinden diğer insanlara iftira ve tahkir, karalama, hakaret suçlarında artış var. Kredi kart sahteciliğinde büyük bir artış var. Zaten bilişim suçları üzerinden en çok işlenen suçlar kredi kartı yolsuzluğu, sahtekarlığı ve hırsızlığı.' dedi.

-' Bu bilgi kapı aralıyor'

İnternette yer bildirimi yapan kişilerin evlerine hırsız girme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkati çeken Altun, şöyle konuştu:

'İnsanların burada en çok dikkat edeceği şey kişisel verilerin güvenliğidir. Sosyal medyada kesinlikle hiç kimseye kimlik ve kredi kartı numaranızı, ev adresinizi, özellikle dayımızın soyadını vermemek durumundayız. Dayı soyadı anne kızlık soyadını oluşturduğu için özellikle adliyede onu görüyorum, bu bilgi kapı aralıyor. Artık hırsızlar kapıdan pencereden değil, ekrandan giriyorlar. Yer bildirimi yapılmamasını rica ediyorum, insanlar yer bildirimi yapıyor. Havaalanında olduğunu söylüyor ya da tatil veya denizde yüzerken yer bildirimi yapıyor. Bir saat sonra evine hırsız giriyor çünkü hırsızlar artık sosyal medyayı karargah olarak kullanıyorlar. Orayı üs haline getirmişler, oradan besleniyorlar.'

Wi-fi kullanımına da vurgu yapan Altun, 'Dünyada virüsler bir milyarı geçti. Bunu bir kişinin cep telefonuna göndermek suretiyle hiç o link tıklanmasa bile cep telefonuna girdiği andan itibaren ara klasörlere sıkışıyor. Oradan sizin kameranızı izleyebiliyorlar, dosya üzerindeki cironuzu, bakiyenizi, finans hareketlerinizi izliyorlar. Ayrıca havaalanlarında Wi-fi kullanılmamasını rica ediyorum. Kullandığınız anda tüm cihazlarınız karşı tarafın eline geçebilir, banka hesaplarınız bir anda boşaltılabilir.' ifadesini kullandı.

Çocukların odasından internetin alınmasını öneren Altun, 'Çünkü onlar güvenlik ve gizlilik ayarlarını bilmiyor. Bilmediği için de çok hata yapıyor. Anne ve babalar, sosyal medyada 13 yaşından küçüklere hesap açılmadığı halde kendi isimlerine hesap açıp çocuklarının fotoğraflarını koyuyor.' dedi.

Kaynak: AA